szerző:
MTI

A Cellum Bulgária szófiai megalapításában valóban szerepe volt az Altus bulgáriai leányvállalatának, közpénz bevonásáról azonban nincs szó - reagált honlapján a Cellum a Heti Válasz e heti számában, Olajfa Zrt. címmel megjelent cikkére. A vállalat ugyanakkor közölte: a cikkben ténybeli valótlanságok is szerepeltek, ami miatt jogi eljárást kezdeményez az azokat híresztelő médiumok ellen.

A hetilap arról számolt be, hogy Bulgáriában közös cégbe fogott Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, Kóka János egykori szabad demokrata pártelnök, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége és Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter. A cég honlapján pénteken megjelent közlemény szerint a Heti Válasz cikke pontosan megjelöli a közös cégalapítás okát: Dobrev Klára cégénél kevesebben rendelkeznek jobb bolgár piaci ismeretekkel. "A cikk többi része értelmetlen politikai spekuláció" - olvasható a közleményben.

A kommüniké leszögezi: a Cellum Bulgária azért bolgár cég, mert a bolgár piacon dolgozik. Ilyen célra egy magyar vagy máshol bejegyzett cég nem lenne megfelelő, ugyanakkor szó sincs offshore cégről. A Cellum Bulgária minden tevékenysége megfelel a bolgár és az európai uniós átláthatósági szabályoknak, és minden rá vonatkozó adót megfizet.

Mint írják, Oszkó Péter szerepéről ő maga és a Cellum vezetése is számtalanszor nyilatkozott, az általa vezetett PortfoLion Zrt., az OTP leányvállalata pedig - a piaci megtérülés reményében - tőkebefektetést hajtott végre a Cellumban. Ez fedezi a cég nemzetközi terjeszkedésének költségeit, "nincs szó tehát semmiféle közpénz bevonásáról" - írják. Azt is közölték, hogy a Cellum a jövőben még számos országban hoz létre leányvállalatot, konzulenseik kiválasztásánál nem politikai, hanem üzleti szempontokat mérlegel a vállalat.

Arról is beszámolnak, hogy a vállalat az elmúlt tizenkét évben több ízben részesült európai uniós forrásokban - a Fidesz-kormány ideje alatt is -, és a vállalatcsoport minden felhasznált pályázati forrással teljes körűen elszámolt. Ugyanakkor közölték azt is: a lap által ismertetett uniós pályázat idején a céggel sem Kóka Jánosnak, sem Gyurcsány Ferencnek, sem Dobrev Klárának, sem Oszkó Péternek semminemű üzleti kapcsolata nem volt.

A Heti Válasz e heti számában megjelent cikk szerint a cég 2005 és 2008 között 720 millió forint közpénzhez jutott. Korábban ugyan a Kóka János által irányított, mobilfizetési megoldásokat fejlesztő Cellum Global Zrt. közleményben adta hírül, hogy a bolgár Corpbankkal szövetkezve a Balkánra készül, arról azonban nem számolt be, hogy az üzletnek Gyurcsány Ferenc is részese, a tulajdonában álló Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft.-n keresztül, amely az egykori kormányfő Altus Befektetési Zrt.-jének leányvállalata.

A hetilap birtokában lévő cégiratok szerint a Cellum Bulgaria AD felét bolgár érdekeltségek ellenőrzik; 38 százaléka van a Kóka-féle Cellum Globalnak, a maradék 12 százalék pedig az Altus-ConsAlté. A bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságában két magyar tag van: Kóka János és a szófiai születésű Dobrev Klára.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megvan Baló György temetésének időpontja

Megvan Baló György temetésének időpontja

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

A németországi bevándorlók majdnem fele megbukik az integrációs tanfolyamokon

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz

Készüljön: jöhet a filléres Netflix-előfizetés, 1000 forint se lesz

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők

Tejár botrány: Kedden tüntetnek a tejtermelők