szerző:
hvg.hu

Lejtmenetbe kapcsoltak az európai és amerikai tőzsdék az euróválság legújabb híreire, mely szerint Görögországot nem finanszíroznák tovább a nemzetközi szervezetek és több spanyol tartomány is a központi költségvetéshez fordul pénzügyi segítségért. Zuhan az euró a dollárral és a japán jennel szemben is, a forint is gyengélkedik, de egyelőre még tartja a 290 alatti szintet.

Körvonalazódik a déli uniós tagállamokat övező pánik. Komoly mértékű gyengülésnek indultak az európai és amerikai tőzsdeindexek és részvénypiacok, miután olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint Németország és a nemzetközi szervezetek nem folyósítanának több pénzt a hatalmas pénzügyi válságban lévő és a megszorítások prése alatt nyögő Görögországnak. A bajokat tetézte, hogy ma hat spanyol tartomány is bejelentette, hogy megrendült pénzügyi helyzetük megtámogatásához a központi költségvetés segítségét kérik. Emellett kijött egy friss jelentés is, mely a spanyol gazdaság további lejtmenetéről számol be.

Zuhannak az európai és amerikai tőzsdék
©

A hírekre a spanyol IBEX 35 április óta nem látott szintre, 6000 pont alá süllyedt. Később ugyanakkor sikerült csökkenteni az elszenvedett veszteségeket, ám az index még hétfő délután is majdnem 3 százalékos mínuszban tartózkodott. Eközben a spanyol államkötvények kamatai is emelkedésnek indultak, a tízéves lejáratú állampapírok hozamszintje 7,32 százalékon állt hétfőn késő délután, és ezzel majdnem rekordszintet ütött meg.

A görögöknél még komorabb a kép, tekintve, hogy 6,9 százalékos mínuszban tartózkodott az athéni index délután. Kedden az EU-EKB-IMF trojka küldöttsége Athénba látogat, hogy ellenőrizze a hitelprogram feltételeinek teljesülését. A helyzet ugyanakkor egyre drámaibbá válik, mivel a Der Spiegel információ szerint az IMF nem kíván a továbbiakban részt venni Görögország finanszírozásában, így akár már szeptemberre elfogyhat a görögök pénze.

A déli államok tőzsdéi mellett a többi európai börze is szakad, a német DAX 3,7 százalékos, a francia CAC-40 3,3 százalékos, a brit FTSE 100 pedig 2,4 százalékot vesztett értékéből hétfőn. Az amerikai S&P 500 index 1,8 százalékos mínuszban tartózkodott hétfőn. Az olaj ára is csökkent, a Brent típusú kőolaj hordójáért négy dollárral kellett kevesebbet adni, mint pénteken, így most 102 dollárral kereskednek az árucikkel. Ez döntően a közel-keleti fejleményeknek és az erős dollárnak volt köszönhető.

Az euró is nyomás alatt van, a pénteki 1,215 helyett hétfőn már 1,208 amerikai dollárt kellett adni a közös európai fizetőeszközért. A forint egyelőre tartja magát: a pénteki 286-os szintről hétfőre 288-ra gyengült a magyar fizetőeszköz, de ennél további szintekre egyelőre nem gyengült a forint.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Szigorítana Weber: aki piros lapot kap, bukja az uniós pénzeket

Tőzsdére megy a Stadler

Tőzsdére megy a Stadler

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Hivatalos: itt az új Bentley Continental GT V8

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő