Beinduló gazdaságot lát a brazil elnök

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kezdik éreztetni hatásukat a brazil kormány által az év folyamán életbe léptetett gazdaságösztönző intézkedések - jelentette ki Dilma Rousseff elnök.

Az ország gazdasági növekedési üteme lelassult a 2010-es 7,5 százalék óta. Tavaly 2,7 százalék volt a GDP-növekedés, az idén pedig várhatóan kevesebb mint 2 százalék lesz. A kormány emiatt számos ösztönző intézkedést léptetett hatályba, például csökkentette számos fogyasztási cikk áfáját, adókat csökkentett, egyszerűsítette a hivatali eljárási folyamatokat, és terveket jelentett be infrastruktúra-beruházások növelésére.

Az ország északkeleti részén fekvő Alagoas államban, Marechal Deodoro városban tartott beszédében Dilma Rousseff elnök elmondta, hogy mostanra már látható eredményei vannak a kormány tavaly elkezdett gazdaságösztönző intézkedéseinek. A kormány az ösztönző intézkedések mellett kiadásait is mérsékelte az inflációs nyomás csökkentése érdekében, és hogy lehetőséget adjon a központi banknak az alapkamat csökkentéséhez. Az igyekezetet siker koronázta, a fogyasztói árak emelkedése a jegybank inflációs célján belül alakult. A jegybank legutóbb júliusban csökkentette a kamatlábat, jelenleg 8 százalék, szemben az egy évvel korábbi 12,5 százalékkal.

Az államelnök, Guido Mantega pénzügyminiszter és a jegybank illetékesei verbális intervencióinak támogatásával a kormány kitartó igyekezettel gyengítette az ország devizáját. Az amerikai dollár jelenleg 2,02 brazil reált ér, szemben a tavaly augusztusi 1,55 reál árfolyammal. Dilma Rousseff megfogalmazása szerint a reál többé már nem "mesterségesen erős", mint a múltban volt.

A kormány a múlt héten jelentette be új út- és vasútépítési és üzemeltetési koncessziók értékesítésének tervét, ami az elkövetkező 20-25 évben 66 milliárd dolláros beruházással javítaná az ország közlekedési hálózatát. Hasonló terven dolgozik a kormány a repülőterek és a kikötők bővítésére is. Az infrastruktúra-beruházásokkal az ipar logisztikai költségeit kívánják csökkenteni, ezáltal javítva az országban az ipari termelés hatékonyságát.