Tetszett a cikk?

A lassuló magyarországi infláció és a "recesszióval küszködő" gazdaság további jegybanki kamatcsökkentéseket indokol és valószínűsít, de a forintárfolyammal kapcsolatos aggályok elejét veszik a mostaninál agresszívabb monetáris enyhítési lépéseknek – vélik londoni elemzők. Az MNB várható kamatpályájáról eltérőek az előrejelzések: sokak szerint 4 százalékig olvad a kamat, de van aki úgy véli, hogy később emelhetik a mutatót.

Capital Economics: akár meg is fordulhat a csökkentési ciklus

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza értékelésében kiemelte, hogy a legutóbbi aktivitási adatok a magyar gazdaság folytatódó recessziójára utalnak. Jackson szerint a keddi kamatdöntés szempontjából hasonlóan fontos fejlemény volt, hogy az előző monetáris tanácsi ülés óta erősödött a forint.

A szakértő ugyanakkor úgy látja: a magyar gazdaság a magas devizaadósság-teher miatt a globális kockázatvállalási készség változásainak leginkább kitett gazdaságok között van az európai felzárkózó térségen belül. Emiatt aggályaik vannak a MNB enyhítési ciklusának fenntarthatóságával kapcsolatban, és a ház nem zárja ki, hogy a befektetői hangulat esetleges romlása a kamatcsökkentési ciklus megállítására, sőt akár visszafordítására is kényszerítheti a monetáris tanácsot.

Jackson a kockázatok között említette azt, hogy az MNB kéthetes likviditáslekötő eszközével kapcsolatban kilátásba helyezett módosítások a külföldi tőke kiáramlását is okozhatják.

4cast: visszatért a kevésbé óvatos nyelvezethez a monetáris tanács

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a 4cast szakértői viszont éppen azt emelték ki a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben, hogy az ülésről kiadott monetáris tanácsi közleményben nincs utalás a kéthetes MNB-eszközön végrehajtandó bármiféle változtatásra. A 4cast elemzői szerint azonban valószínűleg csak arról van szó, hogy a jegybanknak még időre van szüksége ezen terv részletes kidolgozásához.

A ház szakértőinek olvasata szerint ugyanakkor a monetáris testület keddi közleménye a múlt havi, "váratlanul óvatos" hangvételről visszaváltott az egy hónappal korábbi, kevésbé óvatos nyelvezetre.

A 4cast elemzői a fő különbséget abban látják, hogy a márciusi kamatdöntés utáni közleményben - amikor 305 forint környékén járt az euró - a monetáris tanács a piaci hangulattal kapcsolatos bizonytalanságok enyhülését jelölte meg a további kamatcsökkentések előfeltételeként, a keddi kamatdöntés után kiadott MNB-közleményben ugyanakkor az áll, hogy a monetáris tanács a piaci hangulatban bekövetkezett javulás tartóssága esetén veszi fontolóra a további kamatcsökkentéseket.

A 4cast elemzőinek értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy a monetáris tanács a kamatcsökkentések folytatásához nem látja szükségesnek a piaci hangulat további javulását, „csak a status quo fennmaradását”.

A ház szakértői szerint ez a váltás megerősíti a további monetáris enyhítéssel kapcsolatos várakozásokat. A 4cast elemzői közölték, hogy 4 százalékos MNB-kamatszinten valószínűsítik az enyhítési ciklus befejeződését.

JP Morgan: július végére lehet 4 százalék az alapkamat

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői is azt közölték a keddi kamatdöntés utáni értékelésükben, hogy alapeseti prognózisukban 4 százalékig csökkenő MNB-kamat szerepel. A ház várakozása szerint a magyar jegybank ezt a kamatszintet július végére éri el.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan az esély arra, hogy az MNB később tovább csökkenti alapkamatát, ha a forint addig nem gyengül eltúlzott mértékben.

A cég szakértői áprilisra 1,8 százalék körüli ütemre lassuló éves inflációt várnak Magyarországon, és azzal számolnak, hogy az inflációs ráta 2013-ban és 2014-ben is az MNB 3 százalékos célja alatt marad.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt az előrejelzésüket is, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) idén 0,7 százalékkal visszaesik.

Javult a CDS-felár

A keddi MNB-kamatcsökkentés bejelentése után számottevően javult a magyar államadósság-törlesztés leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - a londoni kereskedésben.

A CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-tranzakciók középárfolyama a keddi késői jegyzésben 315 bázispont környékén mozgott a 325,7-es előző esti záró után.

A keddre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most 315 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 10 ezer euróval olcsóbban, mint előző nap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csoda kéne Trump újraválasztásához, de nem kizárt, hogy megtörténik

Csoda kéne Trump újraválasztásához, de nem kizárt, hogy megtörténik

Magyarország az egyik a világban, ahol az Xbox népszerűbb a PlayStationnél

Magyarország az egyik a világban, ahol az Xbox népszerűbb a PlayStationnél

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform