Két férfi is úgy érezte, meg kell védenie Merkelt

Két férfi is úgy érezte, meg kell védenie Merkelt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Parlament elnöke és Daniel Cohn-Bendit is védelmébe vette a német kancellárt, Angela Merkelt a francia szocialistáktól érkezett bírálatokkal szemben.

"Nem Merkel a probléma, hanem az európai orientáció" – mondta kedden Daniel Cohn-Bendit (Zöldek) az Europe 1 francia kereskedelemi rádióban. A német-francia politikus a francia szocialisták éles bírálatára reagált, amely az elmúlt napokban nagy hullámokat vert. 

"A Merkelre való mutogatás helyett és ahelyett, hogy akkora hatalommal ruházzák fel, amekkora nincs is neki, a (szocialistáknak) a saját programjuk hiányosságaival kellene foglalkozniuk, és szövetségeseket kellene találniuk (az EU-ban) ennek a programnak a képviseletére" – vélte az EP-képviselő.   

©

Cohn-Bendit szerint a francia kormánypárt "rosszul indította el a vitát". "Javaslatok felmutatása helyett inkább Merkel és Németország szapulásával próbálták meg saját hitelüket visszaszerezni, de ezzel az európai politika úgysem fog megváltozni". Hozzátette: "Németország és Merkel támadásának semmi értelme. A vita, amelyet el akartak indítani, az viszont jogos. A politikában azonban tudni kell vitát folytatni, és meggyőzni a többieket. A francia szocialisták rosszul láttak hozzá" – hívta fel a figyelmet Cohn-Bendit. 

A vita középpontjában a francia Szocialista Párt (PS) dokumentuma áll, amelyben bírálták Merkel merev takarékossági politikáját és személyesen magát a kancellárt. A francia baloldali párt szerint az "önző hajthatatlanságtól" vezérelt Merkel "csak Berlin külkereskedelmi mérlegére és a választások utáni jövőjére gondol". "Az európai jobboldallal való demokratikus vita azt jelenti, hogy politikailag konfrontálódni kell a német jobboldallal" – olvasható a dokumentumban. 

A javaslat jelentősen meghaladja azt a "baráti feszültséget", amelyről Francois Hollande francia államfő márciusban beszélt a német-francia viszony kapcsán. Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke szerint egyértelműen "konfrontációt" kell kezdeményezni Németországgal annak érdekében, hogy a Merkel által képviselt megszorító politika és költségvetési szigor enyhülhessen Európában. A francia kormány nyomására a szocialisták a hét végén eltávolították a leginkább vitatott részeket a júniusi kongresszusukra készült dokumentumból, ennek ellenére a vitairat egyre nagyobb diplomáciai vihart kavar. 

Hétfőn este Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata párti (SPD) német elnöke is védelmébe vette Merkelt. Az EP-elnök Párizsban, Francois Hollande francia elnökkel tartott megbeszélése után nyilatkozva kijelentette: az ilyesfajta bírálatok egyszerűen igazságtalanok, minthogy Merkelen kívül még további 26 kormányfő ül az asztalnál Brüsszelben.