szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína széles körű vizsgálatot indít az Európából, Japánból és az Egyesült Államokból importált acélcsövek ügyében, mert azt feltételezik, hogy ezek dömpingáron kerültek a kínai piacra.

A kínai kereskedelmi minisztérium pénteki közlése szerint a vizsgálat nagyjából egy évet vesz igénybe. Diplomáciai körökből származó információk szerint Kína ezzel a lépéssel ellencsapást készül mérni az Európai Unióra, miután Brüsszel dömpingellenes eljárást kezdeményezett kínai napelemekkel kapcsolatban.

Az eljárást 25 német, olasz, spanyol és más európai ország iparági szereplőinek panasza alapján kezdeményezték, ezek ugyanis azt állítják, Kína az előállítási ár alatt exportálja termékeit. A kelet-ázsiai ország jelenleg a világ legnagyobb napelem-gyártója, a globális piac csaknem kétharmadát adja, az Európai Unió országai tavaly összesen 21 milliárd euró értékben vásároltak tőle.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!