Budaörs nagy csatát nyert a rezsibiztos ellen

Budaörs nagy csatát nyert a rezsibiztos ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tetemes kötbért rótt ki egy budaörsi szolgáltatóra, mert az nettó plusz áfa összegben tüntette fel a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzt a számlákon. Budaörs nem hagyta annyiban a dolgot, és a bíróság a város javára döntött.

101 milliós büntetést rótt ki Németh Szilárd rezsibiztos Budaörsre, mert a város nem megfelelően hirdette a számlaképen a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzt. A kötbér kifizettetéséről a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság határozott.

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft. fellebbezett a döntés ellen, és a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi döntésével neki adott igazat – írta az Index szerdán. További fellebbezésnek helye nincsen.

Wittinghoff Tamás polgármester már a számlánként tízezer forintos kötbérről szóló tavaly szeptemberi döntés idején tiltakozott a büntetés ellen. Mint mondta, a nagy összeggel csődhelyzetbe hozták volna a szolgáltatót. A polgármester szerint egyébként is elfogadhatatlan a szolgáltatókat jogszabállyal arra kötelezi, hogy tájékoztatás címén a kormányt dicsőítsék a számlákon.

A bíróság úgy indokolta az ítéletét, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság határozata jogsértő volt, mivel a budaörsi szolgáltató végrehajtotta a rezsicsökkentést, sőt tájékoztatta is a fogyasztókat, az pedig – amit Németh Szilárdék kifogásoltak –, hogy nettó + áfa összegben tüntették fel a spórolás mértékét, igenis valós tájékoztatásnak tekinthető. Ráadásul a fogyasztók részéről – akiket elvileg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság véd – egyetlen panasz sem érkezett a budaörsi szolgáltatóra.