Kivonul az OTP a Krímből

Kivonul az OTP a Krímből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Krímben fennálló jogi bizonytalanságra hivatkozva április 18-án kivonul az OTP a térségből. A lépés nem példa nélküli, korábban a Privatbank, az Alfa Bank és az Universal Bank is hasonlóan döntött.

A további banki működés ellehetetlenülése miatt az OTP Bank április 18-ától beszünteti működését a Krímben – közölte az OTP Bank az MTI-vel szerdán.

A döntés oka a fennálló jogi bizonytalanság, mert számos olyan, a krími pénzügyi rendszer működésére vonatkozó orosz törvény lépett életbe, amelyek alkalmazása ellentétes a jelenlegi ukrán szabályozással.

"Az OTP Bank az utolsó pillanatig mindent elkövetett annak érdekében, hogy teljes körű szolgáltatásokat biztosítson ügyfeleinek a Krímben. A bank, ahogy eddig, úgy a jövőben is a Krím-félszigeten lévő ügyfeleivel szemben minden kötelezettségének eleget tesz, ezen ügyfelek kiszolgálása a kontinentális Ukrajna területén található többi fiókjában folytatódik" – mondta Hák-Kovács Tamás, a bank vezérigazgatója. Az OTP Bank ukrán leánybankja nem az egyetlen pénzintézet, amely ilyen döntést hozott.

A Forbes értesülései szerint elsőként a Krímben legkiterjedtebb fiókhálózattal rendelkező Privatbank függesztette fel tevékenységét a félszigeten a február végén kezdődött orosz megszállás első napjaiban. Április 14-én pedig az Alfa Bank jelentette be működésének beszüntetését a Krímben.

Az Universal Bank is szerdán jelentette be, hogy április 17-tel beszünteti működését a Krímben. A pénzintézet közlése szerint ügyfeleiket Ukrajna más térségeiben lévő fiókjaikban szolgálják ki ezután. Az Universal Bank részvényeinek 99 százalékát a luxembourgi EFG Private Bank birtokolja.