szerző:
hvg.hu

A palagáz-forradalomnak köszönhetően az Egyesült Államok néhány év leforgása alatt a jelentős importfüggésből eljutott az exportkényszerig. Az idén augusztusra begyújtottak még egy rakétát: a szél-, és a napenergia-projektek túlnőttek a földgázén.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2015 augusztusában összesen 487 megawatt új közüzemi szél-, és napenergia kapacitást kötöttek az országos hálózatra. Ez nagyságrendileg akkor a teljesítményplusz, mint a jelenlegi Paksi Atomerőmű egy blokkja (melynek névleges teljesítménye 500 MW).

A Federal Energy Regulatory Commission (FERC) (FERC - azaz a Szövetségi Energetikai Szabályozó Bizottság) által közzétett hivatalos adatok egészen pontosan két szélerőművi projekt installálásáról (összesen 249 MW) és 10 közüzemi méretű új napelemes telepítésről (összesen 238 MW) szól.

©

A FERC honlapján elérhető jelentés ráadásul arra is kitér hogy e két megújuló energiás termelőkapacitás jelentette az idei évre számításba vehető amerikai rendszernövekedés nagy részét is, mert bár a január-augusztus viszonylatban 29 projektben összesen 2524 MW-nyi földgáztüzelésű erőművi kapacitás is épült (vízierőmű, nukleáris kapacitás vagy szén alapú beruházásból származó új megawattokból pedig semennyi), a 22 új szélenergia projektből származó 2368 MW, illetve a 123 napenergia projektekből származó 1034 MW összesítve ezen is jelentősen túltesz.

©

Sőt, szélenergiából az USA nyolc hónap alatt több kapacitást illesztett a rendszerébe, mint 2014-ben egész évben, míg a földgz esetében a mutatók egyértelmű visszaesésről tanúskodnak.

Eközben Magyarországon

Mielőtt bárki az amerikai méreteket kicsinyelni kezdené, az USA brutálisba kapcsolásának alátámasztására érdemes felidézni: a magyarország  napenergia-termelési volumen nemcsak az idei évben hozzáadott kapacitások összevetésében, hanem abszolút értékben is voltaképpen egy fekete lyuk a világtérképen. Egyelre az is csak egy friss ígéret, hogy az MVM-re támaszkodva Pécsett valóban épül majd egy közüzemi méretű, 7 MW-os naperőmű.
A hazai viszonyokra inkább az a jellemző, hogy a Jászágón az idén nyáron átadott, első önerős naperőmű is komoly hírnek számít a maga 0,5 MW teljesítményével. Szélerőművet legutóbb 2009-ben "tettek be" a magyar hálóztatba, de ez is egy jóval régebbi, még 2006-ban hozott döntés elhúzódó következménye - a magyaorrszági szélkapacitás hat éve 329 MW csupán.

A zöldenergia térnyerésének tiltása helyett az Orbán-kormány az egyre inkább légvárnak tűnő Paks II. projekttel ígér olcsó áramot úgy, hogy a projekt 10 milliárd eurós orosz hitelből épül majd. Az új magyar atomerőműről a közelmúltban nemcsak az derült ki, hogy műszakilag és technológiailag is kockázatos lehet, hanem az is, hogy bele van kódolva a tiltott állami támogatás is. Utóbbiból pedig közgazdaságilag az is pontosan levezethető, a beruházás megtérüléséhez akár 5000 milliárd forinttal többet kell majd Paks II.-re kifizetnünk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Podcastot indított Mark Zuckerberg

Podcastot indított Mark Zuckerberg

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Folyékony vért találtak egy 42 000 éves lóban, ez sok mindent megváltoztathat

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Ennek nem fognak örülni Kínában: összemérték a Galaxy S10+ és a Huawei P30 Pro sebességét – videó

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Kiemelték az első fűtőelemet a fukusimai atomerőmű egyik reaktorából

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Terrorakció történt Szíriában, halálos áldozatok is vannak

Megoldódhat a pacemaker elemcseréjének problémája

Megoldódhat a pacemaker elemcseréjének problémája