szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A várhatóan tartósan nyomott olajárak miatt egyre gyengébbek az orosz gazdaság növekedési kilátásai - áll a Standard & Poor's csütörtökön Londonban ismertetett átfogó, felülvizsgált előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő meredeken rontotta az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzéseit. A ház 2015 egészére az orosz hazai össztermék (GDP) 3,6 százalékos visszaesésével számol az eddigi prognózisában szereplő 2,6 százalékos idei GDP-csökkenés helyett, a jövő évre szóló orosz növekedési becslését pedig 1,9 százalékról 0,3 százalékra módosította.

Az S&P londoni elemzői e felülvizsgálat előzményeként jelentősen lefelé korrigálták olajár-előrejelzéseiket is. A cég új prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2015 negyedik negyedében az eddig jósolt 55 dollár helyett 50 dollár, 2016-ban 65 dollár helyett 55 dollár lesz.

A hitelminősítő szerint az eddig vártnál valószínűleg gyengébb orosz gazdasági teljesítmény okai között van az is, hogy az orosz költségvetési politika jövőre - éppen a kieső olajbevételek miatt - jó eséllyel pro-ciklikus lesz, számos olyan szigorító intézkedéssel, amelyek célja az államháztartási hiány csökkentése. Ezek között szerepelhet a nyugdíjindexálás korlátozása, a közszféra alkalmazotti béreinek befagyasztása és az energiaadók emelése.

A Standard & Poor's elemzői szerint mindemellett a rubel szélsőséges árfolyam-volatilitása is árt az orosz gazdaságnak, mivel megnehezíti a vállalati szektor beruházási döntéseit, éppen olyan időszakban, amikor a magas hazai kamatszint, a nagyon korlátozott hozzáférés a nemzetközi tőkepiacokhoz és a keresleti kilátások bizonytalansága egyébként is visszafogja a beruházási kiadásokat.

Ugyanezt állapította meg szintén csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service. A Moody's közölte, hogy a következő 12-18 havi távlatra fenntartja az orosz bankrendszerre érvényes negatív kilátását, mivel véleménye szerint ebben az időszakban kedvezőtlen marad az orosz bankszektor működési környezete, és ennek következményei lesznek a szektor eszközminőségére és jövedelmezőségére.

A Moody's londoni elemzői is az olajárakat és a rubel árfolyam-volatilitását emelték ki azon tényezők között, amelyek miatt az orosz vállalati szektor és a bankok nehezen tudnak hosszú távú növekedési stratégiák alapján tervezni és beruházni. Ráadásul a geopolitikai feszültségek és a szankciók súlyos mértékben csökkentik a nemzetközi befektetői kör hajlandóságát az orosz piaci eszközök vásárlására - áll a Moody's csütörtöki elemzésében.

A hitelminősítő mindezek alapján azt várja, hogy az eszközminőség további folyamatos romlásának jeleként a problémás kinnlevőség-állomány átlagos aránya az orosz bankrendszer teljes követelésportfolióján belül a következő 12-18 hónapban 14 százalékra növekszik a 2014 végén mért 9,5 százalékról.

Oroszországban a harmadik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings is mély recessziót vár az idén. A felzárkózó térség kilátásairól összeállított legutóbbi előrejelzésében a Fitch közölte, hogy alapeseti forgatókönyve szerint Oroszországban a hazai össztermék az idén 4 százalékkal zuhan. 

A cég londoni elemzői az orosz gazdaságban jövőre mindössze 0,5 százalékos, és még 2017-ben is csak 1,5 százalékos növekedéssel számolnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Jön az Apple, és felforgatja az autóipart

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Mesterdiploma vagy pénzkeresés? Az informatikusok az utóbbit választják

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok