szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bolívia 2012-ben államosította a spanyol Iberdrola tulajdonában álló közüzemi áramszolgáltatót, és ezért most 34 millió dolláros, vagyis úgy 10 milliárd forintos kompenzációt (voltaképpen kártérítést) fizetnek. További tízmilliókat pedig egy másik államosított cég miatt fognak. Felkészül: jó pár iparági szereplő.

A nagy államosítást végrehajtó venezuelai államfő, Hugo Chávez két és fél éve meghalt, és 2013 óta már nem olyan kemény a multikkal szemben a bolíviai szocialista államdiktatúra sem. Most a kisemmizett külföldi cégek a múlt bűneiért elkezdték benyújtani a számlákat.

Az Evo Morales vezette dél-amerikai országnak, Bolíviának most egy 2012-es államosítás következményeit kell viselnie: 34 millió dollárt, vagyis mai árfolyamon úgy 10 milliárd forintot fizetnek a spanyol Iberdrolának, melytől három évvel ezelőtt egyszerűen elvették a bolíviai közüzemi áramszolgáltató leányvállalatát.

Chávezt 2013-ban eltemették - az államosítás következményeivel Bolívia most szembesül
©

Mint a Reuters beszámolt róla, Bolívia beleegyezett abba is, hogy további 19 millió dollárt fizet meg kárpótlásul a brit Paz Holdingsnak is, melyet szintén államosítottak. Az elszenvedett károk kompenzációjának mértékét az ország egy nemzetközi választott bíróság segítségével állapítja meg.

Az ország államkasszája számára nem túl jó hír, hogy Bolíviában az iberdrolás államosításhoz hasonló módon sajátították ki az olajipart, a távközlést, a bányászatot és a villamosenergia-termelőket is.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Mutatós a Lenovo új telefonja, csak ne törne ketté olyan könnyen

Szlovénia enyhít a lezárásokon

Szlovénia enyhít a lezárásokon

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok