szerző:
hvg.hu

Hányszor hallotta már azt az érvet a napelemek széles körű elterjedését segítését elutasító kormányzati potentátoktól, hogy a napelem "túl drága"? Mostantól azt is meg tudja majd határozni, hogy ezek az érvek melyik év adatainak ismeretéből táplálkoznak – mivel a "túl drága" iparági szinten már egyáltalán nem igaz.

Érdekes beazonosító rendszert tett közzé egy amerikai szociológius, aki a napelemekkel szembeni elutasítás indokait rendszerezve meghatározhatóvá tette, hogy az elutasító személynek a témában "hol maradt le az agya" abban a spirálban, aminek mára az a helyzet lett a vége, hogy a napenergia villamos energiaként hasznosítása olcsóbb, mint a kiskereskedelmi áramtermelői ár. Ha a felvonultatott adatok és grafikonok az Egyesült Államokra értendők is, érdekes viszonyítási alapot jelentenek idehaza is az efféle "beazonosításhoz".

Leginkább azért mert a kormány továbbra is képtelen kikeveredni a "nem fúj a szél, nem süt a nap" mantrájából, és továbbra sem támogatja a megújuló energiák közül a nap (és a szél) térnyerését. Még mielőtt a pécsi naperőmű eszébe jutna ellenpéldaként: azt a beruházást szinte teljes egészében európai uniós pénzből fizették – azt pedig korábban tételesen levezettük, hogy miért nem kell tőle hanyatt esni.

De vissza a "kormeghatározóhoz": a Cost of Solar weblapon frissen megjelent, ábrákkal és statisztikai adatokkal szépen feldíszített poszt szerint ha valaki azzal érvel, hogy a napelemek által termelhető energia százszor drágább, mint amibe a hagyományosnak tekintett – vagyis zömmel szénből és földgázból (meg atomenergiából) nyerhető – kiskereskedelmi áram kerül, akkor az illető gondolkodása és ismeretanyaga még valahol 1977-ből táplálkozik.

A napelemes áram ára 1977-
©

Ha a napelemek terjedése elleni érv kétszeres szorzót használ, akkor az illető ismeretei valahonnan az ezredfordulóról származhatnak. Ami azonban igazán meglepő: ha az elutasítás melletti érv a kb. 80 százalékkal magasabb költségeket citálja, akkor az illető legutóbb 2008-ban juthatott friss információhoz, de ha ezt a választ valaki a 20 százalékos felárral indokolja, annak is kimaradt az elmúlt 4 év...

A zöld a napenergia ára, a narancs a kisfogyasztói ár - túl vagyunk a metszésponton
©

Mindez az apológia – ha nem is ilyen mellbevágóan durván, de – a szélenergiára is igaz, mivel 2008 óta e szektorban az árak 29 százalékkal (1990 óta pedig 50 százalékkal) estek. Szóval ha a megújuló energiáról vitatkozik, és előkerül a "túl drága" mantrája, most már azt is beazonosíthatja, hogy az illető "melyik korból" érkezett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

Botka: Szeged nemet mond a rabszolgatörvényre

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

231 brit kocsmában betiltották az egyik legnagyobb karácsonyi slágert

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Magyar tudósok olyan rendszeren dolgoznak, ami előre szól majd, hol várható köd

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton