Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Átvertek!- átkozódik az orosz oligarcha, aki egy Leonardo da Vinci-festmény (nem a képen látható) boldog tulajdonosa. Dmitrij Ribolovjev, aki a műtrágyabizniszben szedte meg magát, örül a képnek, de kissé sokallja az árat. Perel a világ minden táján. Az egyik célpont a világhírű aukciós ház, a Sotheby's, mely most nyilatkozatban kívánta tisztázni az álláspontját.

Leonardo da Vinci: Krisztus, a Világ Megváltója

A festményt egy kiárusításon vásárolta meg egy jószemű műkereskedő Louisiana államban az USA déli részén. Még 10 ezer dollárt sem kellett fizetnie érte, hiszen csak egy jól sikerült másolatról volt szó. Legalábbis akkor azt hitték. Ám aztán utánanéztek, és kiderült: a kép eredeti. A nagy reneszánsz mester valamikor 1500 táján festette. A Sotheby's már így bocsátotta aukcióra. Meg is vette egy svájci üzletember, egy bizonyos Yves Bouvier. 80 millió dollárt fizetett érte. Aztán egy pillanat alatt tovább passzolta az orosz oligarchának. Csakhogy már 127,5 millió dollárért.

Felháborító! – harsogja az orosz oligarcha. Aki arra gyanakszik: a Sotheby's összejátszott a svájci üzletemberrel. Yves Bouvier ugyanis nem akárki: a világ legnagyobb műkincsraktárának tulajdonosa Genfben. Napi kapcsolatban a Sotheby's galériával és a többi nagy műkereskedő céggel. A Sotheby's természetesen cáfol, épp úgy, mint a svájci üzletember.


Az orosz milliárdos azonban nem hagyja annyiban: utánanézett a korábbi festmény vásárlásának is. Úgy találta, maffia működik a műkereskedelmi piacon, vagyis összejátszik a piaci szereplők egy része, hogy így lenyúlja a gazdag vevőket. Dmitrij Ribolovjev most már azt állítja, 500 millió dollártól 1 milliárdig terjed a kár, melyet a műkincskereskedők neki okoztak. Nemcsak Leonardo-festményt vett ugyanis a svájci üzletembertől, hanem Pablo Picasso és Mark Rothko alkotásait is – írja a Bloomberg.

Az egész műkereskedő szakma lélegzet visszafojtva figyel: ha a bíróság bárhol a világon kimondja, hogy az orosz oligarchát átverték, mert a műkincskereskedők összejátszanak, akkor új korszak kezdődik ebben a többmilliárdos bizniszben. Csakhogy bizonyítani az összejátszást igen nehéz. A Sotheby's hűvösen csak annyit közölt: az aukció körül minden rendben volt. Az, hogy utána mi történt, az már két üzletember magánügye.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Honvédsuli fotósorozatával Bartha Máthé nyerte az idei Capa-Nagydíjat

A Honvédsuli fotósorozatával Bartha Máthé nyerte az idei Capa-Nagydíjat

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Kinyitotta az ajtót a medve, és beszállt az udvaron álló autóba

Ijesztő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok

Ijesztő hangot rögzítettek az Antarktisz jegét vizsgáló tudósok

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Öngyilkos lett a szlovák újságíró-gyilkosság miatt fantomképpel keresett férfi

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Mutatunk egy remek trükköt: így biztosan meghallja a reggeli ébresztő hangját

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről