Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Átvertek!- átkozódik az orosz oligarcha, aki egy Leonardo da Vinci-festmény (nem a képen látható) boldog tulajdonosa. Dmitrij Ribolovjev, aki a műtrágyabizniszben szedte meg magát, örül a képnek, de kissé sokallja az árat. Perel a világ minden táján. Az egyik célpont a világhírű aukciós ház, a Sotheby's, mely most nyilatkozatban kívánta tisztázni az álláspontját.

Leonardo da Vinci: Krisztus, a Világ Megváltója

A festményt egy kiárusításon vásárolta meg egy jószemű műkereskedő Louisiana államban az USA déli részén. Még 10 ezer dollárt sem kellett fizetnie érte, hiszen csak egy jól sikerült másolatról volt szó. Legalábbis akkor azt hitték. Ám aztán utánanéztek, és kiderült: a kép eredeti. A nagy reneszánsz mester valamikor 1500 táján festette. A Sotheby's már így bocsátotta aukcióra. Meg is vette egy svájci üzletember, egy bizonyos Yves Bouvier. 80 millió dollárt fizetett érte. Aztán egy pillanat alatt tovább passzolta az orosz oligarchának. Csakhogy már 127,5 millió dollárért.

Felháborító! – harsogja az orosz oligarcha. Aki arra gyanakszik: a Sotheby's összejátszott a svájci üzletemberrel. Yves Bouvier ugyanis nem akárki: a világ legnagyobb műkincsraktárának tulajdonosa Genfben. Napi kapcsolatban a Sotheby's galériával és a többi nagy műkereskedő céggel. A Sotheby's természetesen cáfol, épp úgy, mint a svájci üzletember.


Az orosz milliárdos azonban nem hagyja annyiban: utánanézett a korábbi festmény vásárlásának is. Úgy találta, maffia működik a műkereskedelmi piacon, vagyis összejátszik a piaci szereplők egy része, hogy így lenyúlja a gazdag vevőket. Dmitrij Ribolovjev most már azt állítja, 500 millió dollártól 1 milliárdig terjed a kár, melyet a műkincskereskedők neki okoztak. Nemcsak Leonardo-festményt vett ugyanis a svájci üzletembertől, hanem Pablo Picasso és Mark Rothko alkotásait is – írja a Bloomberg.

Az egész műkereskedő szakma lélegzet visszafojtva figyel: ha a bíróság bárhol a világon kimondja, hogy az orosz oligarchát átverték, mert a műkincskereskedők összejátszanak, akkor új korszak kezdődik ebben a többmilliárdos bizniszben. Csakhogy bizonyítani az összejátszást igen nehéz. A Sotheby's hűvösen csak annyit közölt: az aukció körül minden rendben volt. Az, hogy utána mi történt, az már két üzletember magánügye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

12 féldisznó, 31 ezer okostelefon – így telt a Black Friday az eMAG-nál

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Igazi hungarikumoktól is függ a magyar cégek profitja – HVG Top 500 rangsor

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették

Rogán Antal: Nem azért foglalkoztunk a menekültekkel, mert fontosnak tartottuk, hanem mert erőltették