szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Angol jelmondatot választ a francia főváros a 2024-es olimpiára, bár a francia is hivatalos nyelve a rendezvénynek. Pénteken Párizsban a Musée de l'Homme-ban jelentik be a jelmondatot, amely egyben a nemzetközi kampány kezdete is.

Legutóbb, amikor Párizs sikertelenül pályázott Londonnal szemben, akkor csak francia jelmondat volt, egyértelmű utalásként a „Játékok” iránt érzett szerelemre: L'Amour des Jeux. Ezt le se fordították angolra, mert az hitték, hogy mindenki érti. Meg különben is az olimpiai mozgalom alapítója a francia Coubertin báró volt. Csakhogy ma már az olimpiai mozgalom angolul beszél.

Follow the Sun (Kövesd a napot) – ez Los Angeles jelszava. A franciák ezt a várost tartják a fő vetélytársnak (Budapestet nem annyira), de tudják, hogy a szervezők ott gondban vannak, mert Kalifornia és benne Los Angeles Hillary Clintont támogatta az elnökválasztáson. A szervezőbizottság remek kapcsolatokat ápolt Hillary Clintonnal, aki nyíltan vállalta az olimpiarendezés támogatását. Csakhogy Trump győzött. Az új elnök egyik első rendelete az volt, hogy hét muzulmán többségű állam polgárai előtt bezárta az Egyesült Államok kapuit. Los Angeles polgármestere azonnal tiltakozott. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik tagja Twitteren kerek perec közölte: Trump rendelete ellentétes az olimpiai eszmével. Igaz, hogy csak egy kis sziget, Santa Lucia képviselője nyilatkozott így, de neki is lesz egy szavazata, amikor Limában szeptember 13- án döntenek az olimpiáról. 87-en szavazhatnak, (a NOB elnöke és az érintett államok, Magyarország, Franciaország, USA) képviselői nem vehetnek részt a voksolásban.

Tony Estanguet, a franciák háromszoros olimpiai bajnok kenusa, a párizsi olimpia szervezőbizottságának társelnöke az egyik fő lobbista. Már Rióban megkezdte a kampányt, mostantól kezdve pedig minden idejét arra fordítja, hogy meggyőzze a NOB 87 tagját: Párizs a legjobb jelölt. A franciák dossziéja, melynek végső változatát pénteken nyújtják be a NOB-nak, impozáns. A Le Monde a 110 oldalas pályázati programból kiemeli, hogy megnövelték a költségeket. Eddig 3,2 milliárd euró volt az előirányzat, de ezt most 3,6 milliárd euróra emelik. 13 millió jegyet akarnak eladni, de reálisan 85 százalékos kihasználtsággal számolnak a nézőtéren. Így is egymilliárd euró fölött lehet a jegybevétel.

Arra különösen büszkék a párizsiak, hogy a környezetvédelem terén verik vetélytársaikat, sőt a londoni olimpiát is, mely eddig a csúcsot képviselte ezen a téren. Párizs polgármester asszonyának szívügye a környezetvédelem, emiatt a dízeles autókat fokozatosan kitiltják a francia fővárosból. A szocialista polgármester asszony támogatja az olimpiát éppúgy, mint a többi párt Franciaországban. Senkiben sem merült fel a népszavazás gondolata.


A párizsi Le Monde részletesen beszámol arról, hogy a frissen létrejött, Orbán Viktor kormányával szemben álló Momentum Mozgalom Budapesten kampányt indított az olimpia ellen. Népszavazást akar a kérdésről, ennek érdekében aktivistái aláírásokat gyűjtenek. A cikkszerző hozzáteszi, Párizsban nyíltan nem örvendeznek a vetélytársak gondjai miatt, elsősorban arra koncentrálnak, hogy megmutassák a saját pályázatuk előnyeit. A lobbisták viszont biztosan felhívják a 87 NOB tag figyelmét arra, hogy egyes muzulmán országok polgárainak bejutása enyhén szólva kérdéses Amerikába. Budapest kapcsán pedig arra mutathatnak rá, hogy a lakosság jelentős része nem támogatja az olimpiát. Róma emiatt lépett vissza. Párizs viszont magabiztos, de semmit sem bíz a véletlenre: ezért pénteken angol jelmondattal vág bele a 2024-es olimpia nemzetközi kampányába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!