szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyolcvanmillió forintot ad az állam a lakópark ügyének rendezéséhez, amely alatt illegálisan tárolt vegyszerek okoztak robbanásokat 2010-ben. A lakók helyzete azóta rendezetlen.

Akár állami tulajdonba is kerülhet az a budapesti ház, amely alatt a vegyi anyagokkal szennyezett talajban többször robbanás is történt 2010-ben, így a ház lakhatatlanná vált.

A hétfői Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a belügyminiszternek előterjesztést kell készítenie az ingatlantulajdonosok lakhatási feltételeinek megoldására, és meg kell vizsgálnia, hogy indokolt-e és lehetséges-e az ingatlan állami tulajdonba vétele.

A nemzetgazdasági miniszter feladata, hogy biztosítson 80 millió forintot a környezetvédelmi hatóság határozatában rögzített tényfeltáráshoz és a beavatkozási terv elkészítéséhez, a földművelésügyi miniszternek pedig előterjesztést kell készíteni a tényfeltárás eredményéről, ez alapján az esetleg szükséges intézkedésekről, továbbá a kármentesítési beavatkozás megvalósításához szükséges költségek biztosításáról.

A területen vélhetően az 1960-as évektől szakszerűtlenül tároltak vegyszereket, a talaj a felszín közelében ólommal, nikkellel, rézzel, cinkkel szennyeződött. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet összesítése szerint a területet később úgy adták el, hogy azt mentesíteni kell.

A 2000-es években két társasházat építettek az ingatlanon. 2010-ben több robbanás is történt: ezek következtében a felszínre került egy régi pince, amelyben lyukas hordókat, vegyszeres üvegeket találtak. A lakóingatlanokat ezután életveszélyessé nyilvánították. A tulajdonosok pereket indítottak, amelyek azonban még nem zárultak le.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Lakóparki robbanás: hat éve szenved hat család, és nincs még megoldás

Amit el tudtak rontani a hatóságok, azt el is rontották a soroksári lakóparkban történt robbanás ügyében. 2010-ben robbantak fel azok a földbe ásott vegyszeres hordók, amelyek az építkezéskor senkinek sem tűntek fel vagy senkit sem zavartak. A területről kiköltöztetett családok hat éve várnak megoldásra az ügyükben – írja a Figyelő.

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

Keresik ezt az aranyszínű Fiat Puntót, mert ma balesetet okozott és elhajtott - fotó

"Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz"

"Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz"

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan

Köves Slomó: Demeter Szilárd eszmefuttatása ízléstelen és méltatlan