szerző:
hvg.hu

Miközben Magyarországon gyakorlatilag betiltották a szélerőművek építését - arra hivatkozva, hogy azokat a villamos energia hálózatra engedve túl költségessé válhatna a rendszer egyensúlyban tartása - az E.On odahaza éppen azt bizonyítja, hogy szélenergiával is stabilizálható az elektromos hálózat.

A hálózat stabilitása és a biztonságos energiaellátás szempontjából mindeddig gondot okozott, hogy a szélenergia hálózatba történő betáplálása ingadozó. Most fordult a kocka: az E.On bejelentette, hogy szélenergiával stabilizálja a németországi elektromos hálózatot. Mindezt azzal az elvben egyszerű "trükkel" éri el, hogy az erre használt szélerőműparkot a rendszerbe engedés előbb saját virtuális erőművébe integrálja.

Mi az a kiegyenlítő energia?
A kiegyenlítő energia a hálózat stabilitását biztosítja az átviteli hálózat üzemeltetői számára. Az elektromosenergia-ellátásban az áramtermelésnek és az áramfogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lennie, de a gyakorlatban ez úgy biztosítható, hogy az átviteli hálózat üzemeltetőinek némi kiegyenlítő energiára van szükségük ahhoz, hogy kompenzálják a váratlanul jelentkező ingadozásokat. A kiegyenlítő energiára akkor van szükség, ha a fogyasztás meghaladja a termelést - így bepótolják e hiányra;  ellenkező esetben pedig ún. "negatív kiegyenlítés" szükséges.

Korábban csak a vízenergiát vagy a biogázzal működő erőművekből származó megújuló energiát lehetett felhasználni a hálózat stabilizálására. A szélenergiával az E.On az első, aki dolgozni kezdett e területen. Az energiavállalat most azt tervezi, hogy folyamatosan emeli  a megújulók részarányát a biztonságos ellátás fenntartása érdekében, és ezzel is hozzájárul az Energiewende (a német energetikai fordulat) sikeréhez.

Ennek konkrét megvalósítása úgy történik, hogy a cég előzetes engedélyt kapott a Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartományban működő 50Hertz nevű átviteli hálózati rendszerirányítótól arra, hogy egy ügyfél-szélerőműparkot hozzon létre a Vorpommern-Greifswald járásban. Így a brandenburgi szélerőműparkban termelt energia először bekerül ebbe a virtuális erőműbe (ebben a rendszerben az E.On különböző megújuló és ipari forrásokból származó, összesen 3800 megawatt (MW) kimeneti kapacitást von össze), ahol mindig van annyi fölös kapacitás, amihez a hálózati cég igény esetén bármikor hozzáférhet. Az első lépésként szolgátatott 26 MW nem tűnik soknak, de ha beválik, a limitet könnyen a többszörösére léptethetik.

Műszakilag alig egy éve lehetséges a szélerőművek által termelt energiával részt venni az energiavezérlési piacon. A „lehetséges betáplálás” módszerével az átviteli hálózati rendszerirányítók azonban olyan szabványosított szabályokat hoztak létre, ami lehetővé teszi a szélenergia eképpeni forgalmazását. Az eljárás gyakorlati tesztelése máris folyamatban van, sőt, az E.Onmár céget is kreált hozzá: az E.On Connecting Energies lesz az egyik első olyan energiavállalat, mely részt vesz a kísérleti projektben.

Áder és Brüsszel sem hatotta meg a képviselőket

Két olyan energetikai törvényt is elfogadott hétfői ülésén az Országgyűlés, amely vitát kavart: az energiaárak szabályozásának módját az Európai Bizottság kifogásolta, a szélerőművek telepítésének korlátozásával az államfő nem ért egyet. Határozat helyett a jövőben rendeletben állapíthat meg egyes energiaárakat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke - az erről szóló kétharmados törvénymódosítást hétfőn fogadta el az Országgyűlés.

Sorozatgyártásba küldik a legnagyobb szélturbinát

Működőképesnek bizonyult a dániai teszteken a Siemens 8 megawattos, közvetlen meghajtású szélturbinája, így a németek a "papírmunka" után a szériagyártását készítik majd elő. A jelek szerint minket ez nem csak azért nem érint, mert nincs tengerünk. A Siemens Wind Power a cég közvetlen hajtású tengeri szélturbinájának legújabb változatát telepítette a dániai Österildben levő országos tesztközpontban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

Elfogták az ápolót, aki teherbe ejtett egy 10 éve öntudatlanul fekvő beteget Phoenixben

A teljesség fölött

A teljesség fölött

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Intenzíven terjed az influenza, már 38 ezren mentek orvoshoz

Három gyerek maradt árván a hétfői, M3-ason történt tragédia után

Három gyerek maradt árván a hétfői, M3-ason történt tragédia után