szerző:
hvg.hu

Közben szárnyalnak a kannabiszkereskedő cégek részvényei is.

Majdnem 17 hektáron fog gazdálkodni California City-ben az egykori bokszoló – írja a The Blast. Tyson az elsők között csapott le a lehetőségre, a marihuána fogyasztása és terjesztése ugyanis január 1. óta legális Kalifornia államban. A tervek szerint a birtok felén zajlik majd a fűtermesztés, a maradék területet pedig hidrokultúrás növénytartásnak, illetve egy marihuánát és a termesztéséhez szükséges felszereléseket árusító, kóstolásokat is tartó boltnak, valamint egy kempingnek szenteli a volt sportoló. A kannabisz egészségre gyakorolt hatását kutatni kívánó farmon iskolát is nyitnak, ahol a termesztést tanítják majd az érdeklődöknek.

Tyson jó ideje hisz a marihuána gyógyító erejében; saját bevallása szerint a karrierje során többször is betépve szállt ringbe, 2000-ben pedig pénzbüntetést kapott kannabiszbirtoklásért. Az 1991-ben egy 18 éves nő megerőszakolásáért már majdnem három évet börtönben töltő bokszoló nem titkolta, hogy akkor is marihuána hatása alatt állt, mikor 2007-ben 24 órára börtönbe került kokain birtoklásáért.

Kalifornia mellett hét másik szövetségi tagállamban (Nevada, Maine, Colorado, Washington, Massachusetts, Alaska és Oregon) legális a marihuána birtoklása és értékesítése, további 21 államban pedig orvosi eszközként használható. A kaliforniai törvény a 21 évnél idősebbek számára engedélyezi kb. 30 gramm kannabisz birtoklását, otthon pedig hat tő marihuána termeszthető.

A kannabisz legalizálása természetesen milliárdos üzlet; a becslések alapján 2021-re mintegy 23 milliárd dolláros árbevétel várható a szektorban. A Marketwatch szerint egyelőre csak egy maroknyi, kannabisztermesztéssel, - kutatással  és -értékesítéssel foglalkozó cég ment tőzsdére, az ő részvényeik viszont szárnyalnak a hétfői törvénymódosítás óta. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Több mint félmillióan tüntettek Londonban a Brexit ellen

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Ki beszél már szenzorszigetről? Izgalmas megoldást talált ki helyette a Samsung

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Budapesten lép fel Neneh Cherry

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Bombameglepetés: a Felcsút megverte a Ferencvárost a bajnokságban

Az első hajléktalan elítélése után Gödöllő polgármestere kéri, ne adjanak nekik enni

Az első hajléktalan elítélése után Gödöllő polgármestere kéri, ne adjanak nekik enni