szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előbb jött a csődbiztos Csanádpalotára, mint az egy hónapja megígért pénz, így egyelőre érintetlen marad a 72 millió forintos gyorssegély. Ha előbb jön a pénz, mint ahogy hivatalosan kirendelik a csődbiztost, akkor talán az adósságrendezési eljárás is elkerülhető lett volna.

„Az első tárgyaláson már túl vagyunk, a kirendelt csődbiztossal éppen tegnap ültünk le, és a pénz is a számlánkon van” – mondta megkönnyebbülten Nyergesné Kovács Erzsébet, Csanádpalota polgármestere.

Január elején jelentette be Csanádpalota, hogy csődben van a város, a hónap közepén pedig az adósságrendezési eljárásra a kérelmet is benyújtották. Mindeközben Lázár János is beígért a településnek 50 millió forint gyorssegélyt. Egy hónap elteltével egyszerre jött minden: egy hete kijelölte a Szegedi Törvényszék a csődbiztost, a Magyar Közlönyben pedig most jelent meg, hogy a működésre is megkapja a beígért támogatást a város.

A 72 millió forinthoz azonban még nem nyúlnak hozzá, mivel időközben az adósságrendezési eljárás is megindult, így csak a biztos jóváhagyásával utalhat pénzt Csanádpalota. Már ki is hirdették, hogy február 12-től két hónapon át nyújthatják be a hitelezők az igényeket, a lejárt tartozások kifizetése ezt követően, tehát áprilisban indulhat el.

„Egyelőre a válságköltségvetést fogjuk elkészíteni, az eredetiben 50 milliós volt a hiány, de egyeztettünk az intézményekkel, ott is van még 20 millió forint, amivel számolnunk kell” – összegezte Nyergesné azzal, hogy még ebből faragni szeretnének valamennyit. „Pár hétbe beletelik, hogy világosan kiderüljön, hogy hol kell megszorítani” – tette hozzá Nyergesné Kovács Erzsébet.

Arra, hogy esetleg elkerülhető lenne az adósságrendezési eljárás, még a város jegyzője utalt a február elsején a településen tartott lakossági fórumon. Annak az lett volna a feltétele, ha előbb jön meg a pénz, mint ahogy a Szegedi Törvényszékről hivatalosan értesítik őket az adósságrendezési eljárás elindításáról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Van egy kiskapu a Facebook rendszerében, több politikus visszaél vele

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk