szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Eddig sem volt jó a viszonynak, de most tényleg kemény napok jöhetnek Brüsszel és Washington viszonyában.

Védővámok bevezetését fontolgatja az EU az acél- és alumíniumtermékekre – közölte az Európai Bizottság reagálva arra, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette: a jövő héttől 25 százalékos importvámot vezet be ezekre az árukra. Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi főbiztosa annyit közölt a Financial Times tudósítása szerint, hogy bármilyen ellenintézkedés előtt megvárják a formális washingtoni bejelentést. Korábban Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is hasonló lépéseket helyezett kilátásba, Sigmar Gabriel német külügyminiszter erre fel is szólította az unió vezetőit.

Trump szerint a védővám „jó dolog”, egy hasonló uniós vagy kínai lépés azonban könnyen kereskedelmi háborúhoz vezethet. Malmström a Financial Timesnak arról beszélt, dominóhatást válthat ki a csütörtök este bejelentett intézkedés.

Nem lelkesednek Trump ötletéért a piacok sem: a tőzsdék világszerte eséssel reagáltak a bejelentésre. Ráadásul az sem biztos, hogy az amerikai gazdaság profitál egy ilyen vámból: Európa legnagyobb háztartásigép-gyártója, a svéd Electrolux bejelentette, hogy felfüggeszti Tennessee-be tervezett gyára megvalósítását. Ezzel egy 250 millió dolláros üzlet hiúsulhat meg.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy akár már a jövő héten 25 százalékos importvámot vezet be az acél és 10 százalékot az alumínium bevitelére. Trump szerint az elmúlt évtizedekben egyes országok tisztességtelenül kereskedtek ezekkel a termékekkel, ezért meg kell védeni az amerikai termelést az olcsó külföldi konkurenciától.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb acélimportálója, tavaly 35,6 millió tonnát hozott be külföldről. A teljes amerikai importon belül Kanada részesedése a legnagyobb, 16,7 százalék. A második helyen Brazília áll 13,2 százalékos részesedéssel, amelyet Dél-Korea (9,7 százalék), Mexikó (9,4 százalék), Oroszország (8,1 százalék), Törökország (5,6 százalék), Japán (4,9 százalék), Németország (3,7 százalék), Tajvan (3,2 százalék), Kína (2,9 százalék) és India (2,4 százalék) követ.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályzata szerint a tagországok ideiglenes importkorlátozó intézkedéseket hozhatnak, ha saját iparukat látják veszélyben. Trump döntése ehhez vezethet, Malmström szerint azonban ez szomorú, hiszen azt remélték korábban, hogy jól együtt tudnak működni Washingtonnal például a kínai dömpingtermelés elleni küzdelemben.

Uniós szakértők szerint a jövő hétre várható amerikai intézkedés életbe léptetése végérvényesen lesöpri az asztalról az EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) tervét. A tárgyalások 2013-ban kezdődtek, de 2016-ban leállt az egyeztetés a Washington és Brüsszel közötti komoly nézeteltérések miatt. Az Európai Bizottság szerint megállapodás esetén az Egyesült Államokban és Európában mintegy 13 millió új munkahely jönne létre. A mintegy 800 millió embert érintő szabadkereskedelmi övezet adná a globális GDP csaknem felét és a globális áruforgalom mintegy harmadát.

(via Financial Times)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!