szerző:
MTI/hvg.hu

Ez persze nem jelenti azt, hogy Michel Barnier mindennel egyetért, ami elhangzott Theresa May pénteki beszédében.

Theresa May visszautasította pénteken az Európai Unió azon vádját, hogy London szemezgetni akar az uniós tagság előnyeiből a kötelezettségek vállalása nélkül. A brit miniszterelnök kijelentette: kormánya a brit uniós tagság megszűnése (Brexit) után minden létező szabadkereskedelmi megállapodásnál szélesebb körű együttműködésre törekszik az Európai Unióval, és egyes szakosított EU-hatóságokban díjfizető társult tag maradna.

Theresa May pénteken, a londoni City pénzügyi központjában tartott másfél órás előadást arról, hogy kormányának milyen elképzelései vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió gazdasági-kereskedelmi kapcsolatairól a Brexit utáni időszakra. May érintette azokat a tárgyalási területeket, amelyekben az EU rendszeresen bírálatokat fogalmaz meg.

A konzervatív párti brit kormány Brexit-stratégiájának sarkalatos eleme, hogy Nagy-Britannia nemcsak az Európai Unióból, hanem az EU egységes belső piacáról és a vámunióból is kivonul. A brit kormány ugyanakkor átfogó, a pénzügyi szolgáltatásokra is kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodásra törekszik az EU-val. Ennek érdekében a mostani tagság bizonyos elemeit megtartaná – emiatt rengeteg bírálat érte az uniós vezetők részéről, mondván szemezget a neki tetsző megoldások között.

Pénteki beszédében a brit kormányfő kijelentette: a világ összes szabadkereskedelmi megállapodása a résztvevők érdekeinek megfelelő mértékű piaci hozzáférést tesz lehetővé. "Ha ez szemezgetés, akkor minden kereskedelmi megállapodás szemezgetés" – fogalmazott Theresa May.

Az előnyök kimazsolázását az jelentené, ha Nagy-Britannia olyan egyezségre törekedne, amelyben jogosultságai és kötelezettségei nincsenek egyensúlyban – fogalmazott a brit miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy Londonnak nem ez a célja.

Elmondta azt is: Nagy-Britannia a Brexit után is díjfizető társult tagja maradna az Európai Unió egyes kritikus fontosságú hatóságainak, főleg azoknak, amelyek egyes ágazatok biztonsági és szolgáltatási előírásainak kialakításáért és betartatásáért felelnek. A brit kormányfő a gyógyszeripart, a vegyipart és a repülést nevezte meg azon ágazatok között, amelyeknek uniós szabályozó hatóságaiban Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnése után is jelen akar lenni.

May most először említette, hogy London hajlandó lenne ilyen jellegű együttműködést fenntartani egyes szakosított EU-hatóságokkal, de az unió részéről már elhangzott ehhez hasonló, jóllehet sokkal kiterjedtebb társulási megállapodásra vonatkozó javaslat.

May tiltakozott amiatt az uniós tervezet miatt is, amelyet szerdán fogadott el az Európai Bizottság. Ebben Brüsszel többek között azt javasolta, hogy Észak-Írország maradjon az uniós belső piac része, mondván csak így kerülhető el, hogy "kemény határ" alakuljon ki az ír sziget két fele között, ami megsértené az északír békemegállapodást. May szerint ez megsértené az Egyesült Királyság integritását. "Észak-Írországgal kapcsolatban az Egyesült Királyság kormánya továbbra is mindent megtesz azért, hogy elkerülje az Észak-Írország és Írország közötti kemény határ bevezetését, de hasonlóan elkötelezett, hogy az Egyesült Királyságon belül se legyenek határok" – mondta a miniszterelnök.

Visszautasította azt a gyakori uniós vádat, hogy London sincs tisztában saját Brexit-célkitűzéseivel. "Tudjuk, hogy mit akarunk, értjük (az EU tárgyalási) elveit is, de közös érdekünk, hogy (a Brexit-folyamat) sikerrel járjon" – fejezte be előadását Theresa May.

Michel Barnier, az EU Brexit-főtárgyalója a Twitteren üdvözölte a brit kormányfő beszédét. A francia politikus világosnak nevezte a vámunióból való távozással kapcsolatban elhangzott elképzeléseket, ami nagy szó, mivel az elmúlt egy hétben ő és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is többször kritizálta May-t és kormányát amiatt, hogy nem lehet tudni, mit is szeretnének.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenben egyetértés lenne a felek között, akiknek idén őszig meg kellene állapodniuk a Brexit fő irányvonalairól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Babosék elődöntősök Melbourne-ben

Babosék elődöntősök Melbourne-ben

Marabu Féknyúz: Koronavírus?

Marabu Féknyúz: Koronavírus?

Komoly lépésre szánta el magát a The Guardian a klíma védelmében

Komoly lépésre szánta el magát a The Guardian a klíma védelmében

Nyissa meg a Facebookot: 2 év ígérgetés után önnél is aktiválták a nyomeltüntetős funkciót

Nyissa meg a Facebookot: 2 év ígérgetés után önnél is aktiválták a nyomeltüntetős funkciót

Kamion és személyautó ütközött az M1-esen

Kamion és személyautó ütközött az M1-esen

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon

23 év után először reklámoz a Porsche a Super Bowlon