szerző:
hvg.hu

A Brexit utáni kapcsolatok építésével bajlódó brit kormány Magyarországhoz is bekopogtatott. Orbán Viktor kormánya szívesen pózol, de valójában csak a saját érdekeit nézi a Financial Times szerzője szerint.

Theresa May kormánya azon ügyködik most, hogy valamiféle, Brexit utáni kapcsolatokat alakítson egyenként európai országokkal. Legyenek bármilyenek is, nincs olyan állam, ami megúszná a britek közeledését. Magyarország sem fogja, amely megkapja a magáét a nyugat-európai tagállamoktól bizonyos szabályok felrúgása és a kormányzati haveroknak juttatott szívességek miatt. És amelynek miniszterelnöke az általa kitalált illiberális demokrácia nevű rendszer bajnoka – vázolja fel a Financial Times szerzője a két érintett ország jelenlegi helyzetét.

Tony Barber megemlíti, hogy Greg Hands, a brit Nemzetközi Kereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikáért felelős államtitkára februárban Budapestre látogatott. Megnézte a brit nagykövetség új épületét, amelybe a személyzet létszámának növekedése miatt költöztek, és nem mellesleg az Egyesült Királyság közeli barátjának nevezte Magyarországot.

A látogatók sorában Boris Johnson külügyminiszter következett múlt héten, aki együtt futkározott a hóban Szijjártó Péter magyar tárcavezetővel. Majd azt tweetelte, hogy milyen hálás neki a meleg fogadtatásért és a külügyükben folytatott pozitív vitáért.

Eközben Peter Millar brit író és újságíró Johnsonnak megjegyezte: nem lepte meg, hogy egy húronm pendült azzal a kormánnyal, ami Európában a legnagyobb veszélyt jelenti a szabadságra és a szabad beszédre. Bár lassan a brit kormány is kezd felzárkózni mögé – szúrta oda.

Magyarország és Nagy-Britannia közös vonása, hogy NATO-tagok, aggódnak a szabályozatlan bevándorlás és a terrorizmus miatt. És nem mellesleg nagyjából százezer magyar él az Egyesült Királyságban.

A Közép-Kelet-Európában tapasztalható bevándorlás hatással volt a 2016-os Brexit-népszavazásra. Orbán Viktor azt kommunikálja, hogy a Brexit után meg kell védeni a kint élő magyarok jogait, amit egyébként Boris Johnson is megígért budapesti vendéglátóinak. A magyar kormányt egyébként a szerző szerint kellemetlen sokként érte a Brexit-népszavazás eredménye, mivel Orbánék számítanak a brit támogatására az unióval folytatott vitákban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a héten Londonban azt nyilatkozta: egyelőre túl korai Budapest és London saját együttműködéséről beszélni, elsőként uniós szinten kell dönteni ugyanis az Egyesült Királyság és az EU jövőbeni kapcsolatának alapjairól.

Mindez a Financial Times szerzője szerint azt jelenti, hogy Theresa May magyar barátai szívesen bájolognak ugyan a brit miniszterekkel, de valójában a saját érdekeiket nézik kőkeményen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!