szerző:
Hann Endre
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kétharmadnyian vélik úgy, hogy a mostani kormányra nagyon vagy nagyon nagyon jellemzőek a pénzügyi visszaélések. A politikai rendszert illetően a Medián felmérésében feltűnő, hogy a korábbinál kevesebben látják diktatúrának és tekintélyuralmi rendszernek, viszont többen maffiaállamnak és polgári demokráciának.

Ma már nagyon kevesen kételkednek abban, hogy a vezető magyar kormánypártnak „tisztázatlan pénzügyei” vannak. A Medián által rendszeresített, négyfokú skálán alapuló korrupciós index szerint a Fidesz (éppen úgy, mint másfél évvel korábban) az MSZP-vel holtversenyben vezeti ugyan a listát, de a jelenlegi kormánypártról kimagaslóan a legtöbben mondják (43 százalék), hogy nagyon jellemzőek rá a kétes pénzügyek.

©
©

Egyébként kevés dolog változott tavalyelőtt június óta, amikor a HVG megbízásából a Medián országos reprezentatív mintán, részletesen megvizsgálta, hogy mit gondol a magyar közvélemény a kormányzati korrupcióról. Néhány kérdésben valamelyest enyhült a túlnyomóan negatív ítélet, de még így is közel kétharmados azok aránya, akik szerint a kormányra „nagyon nagy” vagy „nagymértékben” jellemzőek a pénzügyi visszaélések, és a 2016-osnál 3 százalékponttal kisebb, de még mindig túlnyomó többségben vannak, akik a magyarországi korrupciót „felülről irányított, rendszerszerű tevékenységnek” minősítik. (A csökkenés mindkét kérdés esetében annak tulajdonítható, hogy a mostani felmérésben többen lettek a Fidesz-szavazók, akik értelemszerűen kevésbé kritikusak a kormánnyal, mint mások.)

©
©

2017 novemberére számottevően (31-ről 39 százalékra) nőtt viszont azok aránya, akik nemcsak „elképzelhetőnek”, de „nagyon valószínűnek” tartják, hogy az oligarchaként számon tartott nagyvállalkozók valójában a miniszterelnök strómanjai, és mindössze a polgárok 14 százaléka gondolja ezt kizártnak. Az így vélekedők aránya egy hajszállal még a Fidesz-szavazók körében is nőtt, az ellenzéki szavazók és közülük is különösen a jobbikosok körében pedig látványosan megugrott. Ezek után talán nem meglepő, hogy – a Fidesz szavazótáborának erősödésével – a rendszert leíró jelzők között a korábbinál népszerűbb ugyan a „polgári demokrácia”, és kevesebben választják a „diktatúra” és a „tekintélyuralom” címkéket, ugyanakkor az elmúlt másfél év alatt harmadával, immár 20 százalékra ugrott azok aránya, akik úgy érzik, hogy a „maffiaállam” kategória a legalkalmasabb a rendszer leírására. Ez utóbbi tekintetben alig van különbség a baloldali ellenzék (28 százalék), a jobbikosok (30 százalék) és a „bizonytalanok” (30 százalék) között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szétszedték az olcsó iPhone-t, kiderült, hogy mi van benne

Szétszedték az olcsó iPhone-t, kiderült, hogy mi van benne

Bajban a Magvető Café is a kultúrtao eltörlése miatt

Bajban a Magvető Café is a kultúrtao eltörlése miatt

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Prés alatt: a népnevelés magasiskolája

Most akkor ufó vagy nem? Idegenek küldték? Egyre több a rejtély a hosszúkás üstökös körül

Most akkor ufó vagy nem? Idegenek küldték? Egyre több a rejtély a hosszúkás üstökös körül

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Felújítás helyett inkább bezár két vasútvonalat a MÁV

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak