szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

47 millió forintra büntette a Magyar Nemzeti Bank Fáy Zsolt pénzintézetét jogsértő hitelkockázat-kezelési és adatszolgáltatási gyakorlat, valamint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó szabályzati hiányosságok miatt. A MagNet visszaesőnek számít.

Az MNB összesen 47 millió forint bírságot szabott ki a MagNet Bankra a felügyeleti vizsgálata során feltárt hitelkockázat-kezelési, adatszolgáltatási, informatikai, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó szabályzati hiányosságok miatt, s kötelezte a hitelintézetet a jogsértések megszüntetésére.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében korlátozott terjedelmű, nem teljes körű átfogó vizsgálatot folytatott a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt.-nél 2015. december 31-től 2018. május 10-ig terjedő időszakra vonatkozóan. A jegybank vizsgálata során hiányosságokat tárt fel például a hitelkockázat kezelése terén; többek között a monitoring folyamatban, illetve a fedezetek meglétével, értékelésével és érvényesíthetőségével kapcsolatos belső szabályozottság kapcsán.

A követeléseladásoknál hiányzott az azokra vonatkozó, kellő részletezettségű belső szabályozás, s nem állt rendelkezésre megfelelő – a kockázatok mértékének meghatározásához elengedhetetlen – ügyfélcsoport-képzési és ügyfélminősítési rendszer sem, azaz egyes ügyfelek túl szigorú, míg mások túl enyhe hitelbírálatban részesülhettek.

A jövőben pontos – a főkönyvvel és az analitikával egyező – adatszolgáltatás érdekében a MagNet Banknak felül kell vizsgálnia az adatteljesítést támogató informatikai rendszerét. További hiányosságokat talált emellett a jegybank a MagNet Bank belső ellenőrének tevékenysége, a javadalmazási politika, az informatikai rendszer védelmére, illetve a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megakadályozására vonatkozó belső szabályozottság kapcsán.

A jegybank ma publikált határozatában 2018. szeptember 30-i teljesítési határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt hiányosságok megszüntetésére. A jogsértések miatt az MNB összességében 47 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a hitelintézetre, mely jelentős, de nem egyedülállón magas összeg: februárban például a Signal Iduna biztosítót 53, áprilisban a CIB-et 35 millió forintra büntette a jegybank.

A MagNet ugyanakkor 2014-ben már fizetett egyszer a pénzmosás elleni törvény megszegése miatt; akkor a bissau-guineai útlevelekkel nyitott számlák ügyében kaptak 19 millió forintos bírságot, míg tavaly júniusban pénzforgalmi jogszabálysértések miatt büntette 6,5 millió forintra Fáy Zsolt pénzintézetét a jegybank.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a hitelkockázat-kezelés kapcsán feltárt számos jogsértés magas vagy jelentős kockázati besorolását. Enyhítő körülménynek számított, hogy a hiányosságoknak nem volt hatása az ügyfelekre, más piaci szereplőkre, a hitelintézet számos problémát már a vizsgálat során kijavított, illetve annál már az MNB helyszíni vizsgálati szakasza idején is előremutató változások zajlottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Nyolc embert megkéselt egy férfi Svédországban

Nyolc embert megkéselt egy férfi Svédországban