szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy Márton szerint rengeteg szereplő van az árfolyammozgás mögött, ezért nagyon nehéz őket szétválasztani.

Villáminterjút készített a parlament folyosóján az MNB alelnökével, Nagy Mártonnal az ATV, hogy megkérdezzék, mit tud arra mondani, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint spekuláció is állhat a forintgyengülés mögött.

"Mindig a piac által adott az árfolyam. Kereslet-kínálat. Mögötte rengetegféle szereplő van, nagyon-nagyon nehéz szétválasztani azt, hogy kik vannak mögötte" – mondta Nagy Márton a riporternek, hozzátéve, hogy "ugyanúgy ön is mögötte van".

Az újságíró ekkor azt válaszolta, "reméli, hogy nem", mire az alelnök rávágta: "De, mert ha külföldre utazik, ön is vált devizát." A párbeszéd ezután így zajlott:

Ez a 330 forintos euró árfolyam a mélypont, vagy ön szerint még változhat?

N. M.: A piaci folyamatok függvénye, ezt már mondtam.

Hány forintnál kell, hogy az MNB közbelépjen?

N. M.: A piac tudja, a piac kereslet-kínálat függvénye.

Tehát önök nem lépnek közbe akkor sem, ha 350 forint lesz egy euró?

N. M.: Még egyszer, mi az irányadó? Már mondtam.

A kamat.

N. M.: Nem.

A piaci folyamatok.

N. M.: Nem. A június 19-i Monetáris Tanács közleménye, abból mindent megtudhat, ha kérem, elolvassa és a mögötte lévő inflációs riportot is, akkor sokkal okosabb lehet.

Hétfőn késő délután újrakezdődött a forintgyengülés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!