szerző:
hvg.hu

A szegedi placcon a vendégekért egymással versenyző vendéglátósok szorult helyzetükben inkább összefogtak, néhány hete egymásnak kölcsönzik a munkaerőt.

„Nem hatan, hanem huszonegyen vagyunk már” – állapítja meg a legkézenfekvőbb következményét Talmácsi Ádám annak, hogy három fiatal szegedi vendéglátós annak ellenére leült borozgatni, hogy egyébként a vendégekért egymás ellen harcolnak a placcon. Két társával, az egészet kezdeményező Balla Mátéval és Jarjabka Zoltánnal ültek le először, hogy közösen próbáljanak valamit kitalálni a tomboló munkaerőhiányra, ami miatt már néhány vendéglátósnak le kellett húznia a rolót. Ráadásul mindhárman kávézót vezetnek, Balla Máté a Kapcában, Jarjabka Zoltán a Kék Elefántban, Ádám pedig, két tulajdonostársa, Vas Melinda és Tatár Tibor mellett, az A2 Gastro Cafféban üzletvezető, tehát közel azonos profillal várják a vendégeket. Mégis eljutottak arra a pontra, amikor belátták, hogy a munkaerőhiányra nincsen semmiféle csodaszer, ha nem akarnak előbb-utóbb bezárni, akkor kénytelenek egymással is szót érteni.

„Nincs kényszer, csak önkéntesen vállalhatja mindenki a pluszt” – magyarázza Talmácsi Ádám, hogyan is működik a pár hete alkalmazott „munkaerő-közvetítés” a három kávézó között. Lényegében a szabadnapos alkalmazottaknak ajánlják fel, ha a másik kávézóban be kellene ugrani.

„Én is jártam már úgy, hogy jött egy betegség, kiesett az egyik munkatársunk. Most ilyen esetben akár éjszaka is felemelhetem a telefont és szólhatok a csapathoz csatlakozó másik üzletvezetőnek, hogy kellene egy ember, ő pedig letárgyalja az éppen szabad munkatársával” – magyarázza a hármójuk közötti munkaerő-kölcsönzést Talmácsi Ádám, aki szerint ez a „közösködés” más területre is kiterjeszthető, például, ha a másik egy nagyobb rendezvényt szervezne, de nincsenek edényei, akkor ők már csomagolják is, és adják kölcsönbe a megbeszélt időre.

Az új módszerről a delmagyar.hu írt először, most a három fiatal üzletember teszteli, hogy Szegeden hányan csatlakoznának a kezdeményezéshez. Ha beválik, akkor az több vendéglátóson is segíthetne, egy komolyabb adatbázist is létre lehetne hozni, mindenki jól járna. Az idei nyárra már több szegedi étterem is bezárt a munkaerőhiány miatt. „Persze az eddigi szemléleten változtatni kellene” – teszi hozzá Talmácsi Ádám.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!