szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nézegesse legendás magyar jégkrémek reklámjait hőguta ellen.

A nyár legforróbb hetében mi más nyújtana jobb felfrissülést, mint egy jégkrém. Az édesség nem új, és reklámozni sem ma kezdték el. Nézzük, korábban hogyan próbálták rávenni a magyar fogyasztókat arra, hogy kivegyenek valamit a hűtőpultból.

Először volt Leo – a reklámdalra pedig többen emlékezhetnek, mint magára a termékre.

Nem, ennyivel nem ússzák meg olvasóink, íme még egy filmecske, amelynek különlegessége, hogy a végén a poharas jégkrém sajátos szerepben bukkan fel.

A hetvenes-nyolcvanas években nem csak Leo jégkrémet lehetett kapni, hanem Rollt is, amelyet nem tejfeldolgozó készített, hanem az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár, a későbbi EGIS – a tápszereknél felhasznált tej megmaradt összetevőiből. Amíg a Leónál adott volt, hogy egy oroszlán reklámozza, utóbbinál a jegesmedvéhez a Dolly Roll csatlakozott.

És volt még egy fagylalt, a Panda Prím, amelynek csak egyetlen, méltán elfeledett reklámját leltük fel.

A korszak legismertebb fagyija azonban Bagamérié, a mestercukrászé volt, amellyel "még érmet is nyert" a mester – a Keménykalap és krumpliorr című filmben.

Theo Schöller ugyan már a harmincas évektől gyártotta Nürnbergben jégkrémeit, a magyar piacon azonban 1990-ben jelent meg cége, amikor a Leo jékgrémcsaládot gyártó Budatej többségi tulajdonosa lett. És ilyen reklámokkal ajándékozta meg a magyar fogyasztókat:

A Panda Prímre ugyan kevesebben emlékeznek, gyártója, a Veszprémi Jégkrémgyár annál fontosabb szereplőjévé vált később a jégkrémpiacnak. 1991-ben az Unilever vásárolta fel a céget, az üzem pedig ma már exportra is gyárt a 2003-ig Eskimo, azóta pedig Algida néven forgalmazott jégkrémekből. Az új márkanevet ilyen reklámmal vezették be:

Ha pedig valaki nem a reklámoknak akar hinni, hanem nekünk, azoknak ajánljuk tesztünket az üzletekben kapható csokis jégkrémekről.

Nagy nyári fagyiteszt: mit adjunk az ellenségeinknek, és mit a barátainknak?

Tombol a nyár, megnéztük az Aldi, a Lidl, a Penny Market, az Auchan, a Spar és a CBA mélyhűtőládáit, hogy némi válogatás után megkóstoljunk pár dobozos fagylaltot. Nem voltunk nagyon elragadtatva, de azért találtunk néhány finomabb készítményt is.

És ime egy másik cikkünk, amelyben elmagyarázzuk, mi a különbség a minőségi és a silány fagylaltok között.

Kíváncsi rá, mennyit kaszálnak a cukrászok egy gombóc fagyin? Kiszámoltuk

A jó és a rossz minőségű fagylaltot néha nem is olyan könnyű megkülönböztetni. Az Élelmiszerkönyv nem segít ebben, mi megpróbáljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!