szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erdogan azt kérte, a törökök váltsák lírára devizatartalékaikat, emellett pedig Putyint is felhívta telefonon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a nép segítségét kéri a török líra zuhanásának megállíásához: azt kérte, hogy a törökök arany és deviza megtakarításaikat váltsák lírára.

Erdogan már az idei elnök- és parlamenti választások előtt is azt kérte a törököktől, hogy váltsák lírára devizatartalékaikat, a török pénznem árfolyama ugyanis akkor is jelentős mértékben gyengült, Erdogan akkor egy összehangolt nemzetközi akciót hibáztatott. A török líra árfolyamvesztése viszont az Egyesült Államokkal egyre mélyülő politikai ellentétekkel párhuzamosan a választások után is folytatódott, a napokban pedig felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be. 

A török líra pénteken kora délután 17 százalékkal állt gyengébben a dollárral szemben, korábban azonban 20 százalék napi veszteségnél is járt. A líra heti vesztesége 28 százalék, az év eleje óta pedig 71 százalékkal gyengült. Az euróval szemben 16 százalékkal gyengült péntek délutánra a török líra, heti vesztesége 26 százalék, az év eleje óta pedig 63 százalékkal gyengült.

Törökország pénteken azt is bejelentette, Erdogan telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel gazdasági kérdésekről és a pénzpiacok felfordulásáról.

Szintén pénteken Berat Albayrak török pénzügyminiszter a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, "fenntartható és egészséges mértékű" gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt, bár kevés részlettel szolgált a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról. 

Az a kijelentése viszont, hogy a kormány az inflációt és a gazdasági növekedést nem tekinti egymás alternatíváinak, valószínűleg sokkal inkább tovább mélyíti a nemzetközi pénzpiac ellenérzéseit a török gazdaságpolitikával szemben. 

Erdogant a kamatemelések zsigeri ellenségeként ismerik, ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy az olcsó hitelfelvételi lehetőségek rendelkezésre állása elengedhetetlen előfeltétele a gazdasági növekedésnek. Nemzetközi pénzpiaci szakértők a jegybank vonakodását a líra árfolyamvesztésének kamatemeléssel történő megfékezésétől a köztársasági elnök álláspontja által korlátozott függetlenségének tulajdonítják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Németh András Világ

Az összeomlás szélére kényszerítették a török gazdaságot, Erdogan rendszere is beleremeghet

2001, a legutóbbi súlyos gazdasági válság óta nem volt olyan rossz hete a török lírának, mint most, amikor csak pénteken 20 százalékot veszített értékéből. Emelkedő amerikai kamatok, washingtoni szankciók, haveroknak adott óriási állami megrendelések, euró- és dollárhitelekkel terhelt vállalatok, és csökkenő bizalom – minden együtt van ahhoz, hogy újra mély krízisbe zuhanjon a török gazdaság. A válságnak pedig lesznek továbbgyűrűződő hatásai.

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Operatív törzs: 191 ezer pedagógust tesztelnek le péntekig

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év

Kifogott az oxfordi szótárkészítőkön az idei év