szerző:
Lengyel Miklós

200 milliárd köbméter földgáz vár kitermelésre a Fekete-tenger mélyéről. Ebből 20 milliárd dolláros adóbevételt remél Liviu Dragnea, aki Románia erős embere, de nem miniszterelnöke, mert attól eltiltotta a bíróság. A kormányzó szociáldemokraták be is nyújtották a törvényt, a parlament el is fogadta, de az államfő visszadobta. Most futnak neki újból.

Ez lesz a jövő éves elnökválasztás fő témája - írja a brüsszeli Politico bukaresti tudósítója. Liviu Dragnea és Klaus Johannis elnök eddig a korrupciós vitákban birkózott egymással. Olyannyira, hogy ügyekkel még a New York Times és a Washington Post is foglalkozott.

Miért szólt bele Románia belpolitikájába Trump ügyvédje?

Mert megfizették. Ezt maga Rudy Giuliani nyilatkozta a New York Timesnak. New York egykori híres polgármestere, a zéró tolerancia feltalálója, nemrég felcsapott Trump ügyvédjének. Ebben a minőségében levelet intézett Románia államfőjéhez, Klaus Johannishoz. Kifogásolta a korrupció llenes ügyészség munkáját. Szerinte annak vezetője, Laura Codreanu-Kövesi túllépte hatáskörét. Klaus Johannis államfő - nem a levél hatására, hanem a bíróság nyomására, leváltotta a főügyésznőt, akinek munkáját korábban támogatta. Nemcsak ő, hanem az Egyesült Államok is. Most viszont Románia erős embere vígan lobogtathatta Trump ügyvédjének levelét: lám, lám ,már Amerikának is elege van a korrupcióellenes ügyészségből. Liviu Dragnea, a kormányzó szociáldemokraták vezére, nem véletlenül utálja annyira a korrupcióellenes ügyészséget. Ő utána is nyomoznak.

 Washingtonban az ellenzéki honatyák hamar megkérdezték: hogy kerül Trump ügyvédje a képbe? Mi köze van neki Románia belpolitikájához? A külügy sietett magát elhatárolni Giuliani levelétől. Közölték: továbbra is támogatják a korrupcióellenes harcot Romániában. Washingtonban Románia nagykövete kijelentette: Giuliani levele egyszerű lobbizá.! George Maior nem akárki, korábban a titkosszolgálat főnöke volt Romániában. Hiába. Őt is megfeddték. Saját külügyminisztériuma határolta magát el tőle. Rudy Giuliani pedig önmagától határolta el magát. Közölte, a levelet nem, mint Trump ügyvédje írta. Kiderült, hogy más is alkalmazza méghozzá a Louis Freeh International Solutions.

 Kicsoda Louis Freeh?

Az FBI volt igazgatója. "Ők adták az anyagot, amelynek alapján a levelet írtam. Ők fizetnek engem"- vallotta be Rudy Giuliani. És őket ki fizeti?- tudakolták tőle. Azt nem tudom- mondta álszent mosollyal. Washingtonban mindenki biztosra veszi, hogy Románia erős embere, Liviu Dragnea rendelte meg a levelet, melyet Rudy Giuliani valószínűleg csak aláírt. Az amerikai ügyvédnek ugyanis halvány fogalma sincs arról, hogy mi van Romániában.

Ellenzéki honatyák most azt követelik Trumptól: rúgja ki Giulianit, aki visszaélt a nevével. Beleavatkozott a diplomáciába, melyre semmiféle jogosítványa sem volt. De hát a román vezetés jól ismeri Amerikát: Liviu Dragnea részt vett már Donald Trump elnöki beiktatásán is. Pénz beszél - ez az alapelv épp úgy érvényes Romániában, mint az Egyesült Államokban. A kínos csak az, hogy egy olyan amerikai esetében igazolódott ez be, aki az USA elnöke akart lenni azon az alapon, hogy ő találta ki a zéró toleranciát a bűnözéssel szemben

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövete csak annyit mondott az ügyről Bukarestben, hogy akit érdekel, az olvassa el a New York Times-t vagy a Washington Postot. Az utóbbi lap persze nemcsak politikai botrányról ír Románia kapcsán, hanem a reális helyzetről is: a lakosságnak alig több mint az 1%-a számítana középosztálybelinek Amerikába.! Ott ugyanis akkor középosztálybeli valaki, ha az éves jövedelme 4-40 ezer dollár között van. Romániában a statisztikai hivatal szerint 10% ez az arány- írja ezzel kapcsolatban a Transindex erdélyi magyar portál.

Mi lesz a földgáz kitermeléssel, ha ilyen politikai viták folynak Bukarestben? A nagy befektetők: az ExxonMobil, az OMV Petrom és a Lukoil kivárnak. Nem akarunk bármi áron földgázt- nyilatkozta a brüsszeli Politico-nak az OMV Petrom főnök asszonya. Az ExxonMobil helyi főnöke diplomatikusan csak annyit mondott, hogy a politikai viták nem könnyítik meg a döntéshozatalt. A helyzet tragikomikus, hiszen az EU egyik legszegényebb államának fontos gazdasági döntéséről van szó, amely jelen pillanatban a két elnökjelölt közötti háború fő témája lett, és így aligha valószínű, hogy végül az offshore földgáz vagyont úgy használják majd fel, hogy az Románia népének a legjobb legyen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!