szerző:
hvg.hu

A délkelet-franciaországi Vaucluse megye Murs nevű településén dühös helyi gazdálkodók munkagépekkel szálltak meg egy birtokot, amely már két éve kínai tulajdonban van.

 „A föld nekünk az életet jelenti, a kínai tulajdonos viszont tőzsdei spekulációs célokból vásárolt fel 1700 hektárt, majd a szomszédban további 900-at.” Ezt az egyik legnagyobb francia mezőgazdasági érdekképviselet, a „Confederation Paysanne” szóvivője, Laurent Pinatel mondta az AFP-nek. A Hongyang kínai konzorcium által megvásárolt birtokon búzát termelnek, és a gabonát exportálják, jó áron. A tüntetés kis incidenssel kezdődött, mert a kínai tulajdonos alkalmazottai nem örültek a tiltakozók jövetelének és kisebb bokszpárbaj alakult ki közöttük.

Közben Stéphane Travert agrárminiszter közölte, hogy egy parlamenti vizsgáló bizottság foglalkozik a külföldi cégek franciaországi földvásárlásaival,a tárcavezető várja a jelentést. A gazdálkodókat tömörítő szövetség szerint nem az a baj, hogy külföldiek vásárolnak földet. A gond az, hogy „elpénzesül” a mezőgazdaság. Tehát: például Ukrajnában vagy Lengyelországban olyan hatalmas francia vállalatbirodalmak vesznek termőföldeket, amely cégeknek semmi közük az agráriumhoz. A beruházás mögött pénzügyi, tőzsdei szempontok vannak, de ugyanez a helyzet, amikor a mezőgazdaságtól fényévnyi távolságra lévő Bolloré francia óriás konzorcium bordeaux-i szőlészeteket vásárol.

 Tehát az agrárszakszervezet szerint nem a tulajdonos útlevelével van baj, hanem azzal, hogy a hatalmas tőkeerővel rendelkező csoportok az egekbe verik a föld árát, és a valóban gazdálkodni akaró, a francia piacra termelni szándékozó pályakezdő gazdák egyszerűen képtelenek megfizetni a föld árát. Eközben Franciaország, legalábbis az agrárszakszervezet adatai szerint, zöldség- és gyümölcs szükségletének kb. a felét importálja. De ugyanekkor Franciaország a világ egyik vezető agrárexportőre is, különlegesen magas színvonalú, egyedi termékeinek köszönhetően.

 Az agrárium hasznából viszont egyre kevesebb jut a közepes vagy kis hazai gazdaságoknak, tehát a francia piacra termelőknek, mert a valóban jövedelmező gazdaságok már ipari méretűek és nemzetközi ellenőrzés alatt állnak. Egyébként Kína 2010 óta 76 milliárd dollárt költött külföldi mezőgazdasági területek vásárlására. Korábban Afrika és Dél-Amerika volt a fő célpont, az utóbbi években viszont Ausztráliában, az USA-ban és Európában vásárolnak földet a nagy kínai cégek.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!