szerző:
hvg.hu

És a Brexit még hátravan.

A brit alkalmazottak átlagbére még mindig nem érte el a tíz évvel ezelőtt kirobbant világgazdasági válság előtti szintet, de a brit gazdaság egésze sem teljesít olyan jól, amelyet a válság utóhatásai nélkül jelenleg nyújthatna. A Privátbankár.hu idézi a brit Költségvetési Tanulmányok Intézetének felmérését, amely szerint – bár a brit gazdaság nyolc éve folyamatosan növekszik – a brit hazai össztermék (GDP) értéke jelenleg 16 százalékkal, 300 milliárd fonttal (csaknem 110 ezer milliárd forinttal) alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a válság előtti növekedési ütemekkel mára elérhetett volna.

Az egy főre jutó éves GDP jelenleg 5900 fonttal (több mint 2 millió forint) marad el attól az értéktől, amelyen a pénzügyi válság előtt mért növekedési dinamikák fennmaradása esetén jelenleg lenne. Hozzátették: a válság óta eltelt évtizedben az egyórányi munkavégzésre vetített termelékenység mindössze 0,3 százalékkal emelkedett éves átlagban, jóllehet a hosszú időtávlatra visszaszámolt éves termelékenységnövekedési átlag 2 százalék.

Ezt a trendet leginkább a lakosság érzi közvetlenül: az intézet számításai szerint a brit alkalmazotti reálbér mediánértéken mérve még mindig 3 százalékkal alacsonyabb, mint 2008-ban volt, és 13 százalékkal kevesebb annál az összegnél, amelynek elérését a válság előtti évek 1,4 százalék körüli éves átlagos növekedése alapján mára várni lehetett volna.

A brit háztartások reálértéken számolt éves mediánjövedelme 2008 óta 6 százalékkal 25 700 fontra nőtt, de ha az éves jövedelmek az elmúlt évtizedben is a válság előtti ütemben növekedtek volna, akkor ma egy-egy brit háztartás éves átlagjövedelme 29 900 font (10,9 millió forint) lenne, a jelenleginél 4200 fonttal (több mint 1,5 millió forinttal) magasabb – áll a tanulmányban.

A Brexit szintén komoly jövedelmi áldozattal járhat az azt körülvevő bizonytalanságok miatt. Mark Carney, a Bank of England kormányzója elmondta: az Egyesült Királyság GDP-je jelenleg 1,5-2 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a jegybank által az EU-népszavazás előtt valószínűsített növekedési ütemmel mára elérhetett volna, és ez háztartásonként 900 font (csaknem 330 ezer forint) éves jövedelemkiesésnek felel meg reálértéken.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!