szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan javaslattal állt elő a „legszárazabb” térség képviselője, hogy szerinte mindenki hátradőlhet. Ehhez persze kell a szakma jóváhagyása is. Az év végéig tető alá kell hozni a sok vitát kiváltó törvény megfelelően módosított verzióját.

„Mérőpontokká nyilvánítanánk a fúrt kutakat, így lényegében egy olyan monitoring rendszer is létrejönne, amely a talajvizet rengeteg ponton vizsgálhatná, ráadásul, a becsülhetetlen mennyiségben fúrt kutakat egyben regisztrálnánk is”

– magyarázza B. Nagy László, a szegedi választókörzet fideszes parlamenti képviselője. A politikus körzetének csak az egyik fele Szeged egy része, választói többsége a Homokhátság településein él, zömében azok a családok, akiket padlóra vinne, ha most minden egyes, akár negyven-ötven évvel ezelőtt fúrt kúthoz is engedélyterveket kellene készíttetni, majd az engedélyeztetést is elintézni.

A 2016-os módosítás a költséges procedúrát minden esetben előírta, a régiek kaptak volna haladékot az év végéig. Az idei nyár eleji módosított tervezet, amelyhez egyébként szeptember végéig kellett volna a végrehajtási utasításokat összerakni, viszont túllőtt a célon, nyolcvan méteres talpmélységig szabaddá tette az utat. Ezt a változatot nem volt hajlandó aláírni a köztársasági elnök, és az Alkotmánybíróság is kifogásokat emelt, de a környezetvédelmi, vízügyi szakma is ellenállt.

„Olyan megoldásokat kell keresnie, amelyek nem rónak jelentős terhet az állampolgárokra és a gazdálkodókra, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az állam ismerje és nyilvántartsa a vizek állapotát, illetve szükség esetén képes legyen beavatkozni azok védelmében”

- ezt Bándi Gyula ombudsmanhelyettes, a jövő nemzedékek szószólója írta az Indexen is megjelent véleményében. Bándi azt is hozzátette, hogy semmi nem kényszeríti az államot, hogy a terheket áthárítsa az állampolgárokra, de arra már igen, hogy a vízkincset megőrizze.

Ha a kutak mérőponttá nyilvánítását a vízügyi szakma is megfelelőnek tartja, és átmegy a törvényességi tűzpróbán is, akkor akár megoldást is jelenthet a két éve húzódó ügyben. B. Nagy László javaslatát eljuttatta a vízügyhöz, a Belügyminisztériumba is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Alkotmányellenes a kútfúrásról szóló törvény

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása – mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában.

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Kovács Zoltán: Juncker összekeveri az álhírt a véleménnyel

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja