szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Olyan javaslattal állt elő a „legszárazabb” térség képviselője, hogy szerinte mindenki hátradőlhet. Ehhez persze kell a szakma jóváhagyása is. Az év végéig tető alá kell hozni a sok vitát kiváltó törvény megfelelően módosított verzióját.

„Mérőpontokká nyilvánítanánk a fúrt kutakat, így lényegében egy olyan monitoring rendszer is létrejönne, amely a talajvizet rengeteg ponton vizsgálhatná, ráadásul, a becsülhetetlen mennyiségben fúrt kutakat egyben regisztrálnánk is”

– magyarázza B. Nagy László, a szegedi választókörzet fideszes parlamenti képviselője. A politikus körzetének csak az egyik fele Szeged egy része, választói többsége a Homokhátság településein él, zömében azok a családok, akiket padlóra vinne, ha most minden egyes, akár negyven-ötven évvel ezelőtt fúrt kúthoz is engedélyterveket kellene készíttetni, majd az engedélyeztetést is elintézni.

A 2016-os módosítás a költséges procedúrát minden esetben előírta, a régiek kaptak volna haladékot az év végéig. Az idei nyár eleji módosított tervezet, amelyhez egyébként szeptember végéig kellett volna a végrehajtási utasításokat összerakni, viszont túllőtt a célon, nyolcvan méteres talpmélységig szabaddá tette az utat. Ezt a változatot nem volt hajlandó aláírni a köztársasági elnök, és az Alkotmánybíróság is kifogásokat emelt, de a környezetvédelmi, vízügyi szakma is ellenállt.

„Olyan megoldásokat kell keresnie, amelyek nem rónak jelentős terhet az állampolgárokra és a gazdálkodókra, ugyanakkor lehetővé teszik, hogy az állam ismerje és nyilvántartsa a vizek állapotát, illetve szükség esetén képes legyen beavatkozni azok védelmében”

- ezt Bándi Gyula ombudsmanhelyettes, a jövő nemzedékek szószólója írta az Indexen is megjelent véleményében. Bándi azt is hozzátette, hogy semmi nem kényszeríti az államot, hogy a terheket áthárítsa az állampolgárokra, de arra már igen, hogy a vízkincset megőrizze.

Ha a kutak mérőponttá nyilvánítását a vízügyi szakma is megfelelőnek tartja, és átmegy a törvényességi tűzpróbán is, akkor akár megoldást is jelenthet a két éve húzódó ügyben. B. Nagy László javaslatát eljuttatta a vízügyhöz, a Belügyminisztériumba is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Alkotmányellenes a kútfúrásról szóló törvény

Alkotmányellenes a vízgazdálkodási törvény júliusban megszavazott módosítása – mondta ki Áder János köztársasági elnök indítványa nyomán az Alkotmánybíróság szerdán közzétett határozatában.

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Milyen gyorsan és milyen messzire lehet eljutni a Xiaomi elektromos rollerjeivel?

Meseszerűnek tűnik a salgói vár az MTI fotósának képein

Meseszerűnek tűnik a salgói vár az MTI fotósának képein

Belefulladt egy magyar fiatal a tornai halastóba

Belefulladt egy magyar fiatal a tornai halastóba