szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Összeszaladt Orbán Viktor jövetelének hírére fél Topolya, inkább rá voltak kíváncsiak, mint az utánpótláscsapatok meccseire. A fociakadémia épületét felhúzták, zöldellnek a pályák, de a környező utak még göröngyösek, úgy látszik, még nem költötték el az ide szánt több mint hárommilliárd forint magyarországi „ajándékot".

„Régen nádas volt itt vadkacsákkal, meg legelő, kihajtották ide a birkát, a teheneket is. Nyeltük a port majd egy évig, de most jobb így, a férjem eztán nem a tévében nézi majd a meccseket, hanem kikönyököl az ablakba” – egy házaspár éppen az ablakuk alatt kinövő fociakadémia avatása előtt kanyarodott be a Krivaja utcába, ahogy a nő meséli, alig akarták átengedni őket a rendőrök, de mondták nekik, hogy nincs másik út, így mehettek.

©

Már órákkal az avatás előtt nagy volt a nyüzsgés a tizennégyezer lakosú vajdasági Topolya szélén, ahol több mint hárommilliárd magyar állami forintból (egészen pontosan 9,5 millió euróból) épült meg a TSC (Topolyai Sportklub) fociakadémiája. Még 2016 decemberében döntött a pénz sorsáról a magyar kormány, az összeg az MLSZ közvetítésével jutott el Topolyára. Hasonló fociakadémia működik már Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredán, Eszéken is. Azt a magyar és a szerbiai sajtó is találgatta, hogy miért éppen ebbe a kisvárosba hozta Orbán Viktor a beruházást, főként úgy, hogy Zentán már működik egy szintén magyar kötődésű focisuli. A magyarnarancs.hu szabadkai szerzője írta meg tavaly februárban, hogy a focilegenda Árok Ferenc hozta össze Orbán Viktorral a TSC tulajdonosát, Zsemberi Jánost. Úgy tűnt, a Topolyától öt kilométerre, Bajsán, egy kis faluban élő üzletembert kedvelik a helyiek, azt mondják róla, jókor volt jó helyen. Ezzel arra utalnak, hogy még a kilencvenes években felismerte, mekkora üzlet van a műsorszolgáltatásban. Így lényegében ma már az ő cége szolgáltatja a televíziós adásokat, az internetet, nem csak a Vajdaságban, mert egész Szerbiára kiterjedő hálózatot épített ki. A helyiek szerint a TSC-t is a saját pénzéből tartja fenn. A pénz az ő klubjánál landolt, a csütörtöki avatóra hivatalos volt a nagykövet, a konzul, Orbánék szövetségese, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Pásztor István is. A rendőrség, de főleg a biztonsági őrök az egész komplexumot ellepték, nem csoda, hogy a pályákkal szemben lakó házaspár alig tudott a saját házához behajtani a még sáros, kissé feltúrt úton.

©

A koporsógyárból is kirendelték a munkásokat

Bár az épület és a pályák hibátlanul álltak, az látszott, hogy az utolsó pillanatig dolgoztak rajtuk. A komplexum körül az utakat nem sokkal a megnyitó előtt egyengethették el, a munkagépeket is a fal mellé állították. Foszforeszkálós mellényben pedig szinte sorfalat álltak a munkások, akik azt is elárulták, hogy ők tulajdonképpen a koporsógyárban dolgoznak, csak most vezényelték át őket ide az utóbbi napokban, és azt remélik, hogy a pluszmunkáért pluszpénz jár. Az is kiderült, hogy a koporsógyárban, az Uszlugában is Zsemberi János a főnök, így érthető, hogyan tudták a munkásokat onnan átvezényelni. Azt a sorfalat állók nem tudták megmondani, meddig kell még maradniuk, de az avató után már üresen maradt a földút.

©

„Szégyen, hogy az édesapámat nem hívták meg”

A kíváncsiskodóknak jó egy órát kellett várniuk Orbán Viktorra, volt, aki dühöngött is, persze nem a várakozás miatt. Egy drukkernek látszó férficsoport állt az akadémiai épülettel átellenben, de kiderült, hogy nem sok közük van a focihoz, annyit tudnak, hogy egy kicsit feljebb kúszott a TSC a ligájában (az ottani másodosztályban), de még mindig csak a középmezőnyt erősíti. Egyikük viszont egy bekeretezett oklevelet szorongatott a hóna alatt, kiderült, a 81 éves édesapja kitüntetését hozta el, aki 17 éven át sportorvos volt a csapatnál, még a jugoszláv futballszövetség rangos elismerést is adott az öregnek, de a klub nem hívta meg az avatóra. „Az apámnak ez többet ért volna, mintha százmillió dollárt adtak volna neki. Soha nem politizált, de lehet, hogy csípi a szemüket, hogy nem VMSZ-tag, mert itt csak az rúghat labdába” – mondta keserűen Kerekes János fia, aki szerdán még a Miniszterelnöki Hivatalnak címezve, Orbán Viktornak is írt, de hónapokkal ezelőtt a klubnál is kilincselt, hiába. „Most majd nézheti a tévén a közvetítést az átadásról” – tette hozzá a sportorvos fia.

©

„Megjött már a főnök”

A várakozók egyre gyűltek a kerítésen kívül is. Bent a meghívottak álltak, sok fiatal focista, a szereplők, a sajtósok, és a VIP vendégek. A kerítésen kívüliek is helyezkedtek, a bejárattal szemben levő ház udvarán egymásra pakolt raklapokon álldogáltak a kíváncsiskodók. Próbáltuk együtt megsaccolni, hogy mennyien lehetnek, de az egyik asszony csak morgott. „Budapesten, a Békemeneten sokkal többen voltunk, négy településről mentünk egy busszal. Persze, van, aki csak kapni szeret, adni nem, ide már nem jöttek el. Azt beszélték, hogy voltak, akik napidíjat kaptak a pesti útért, mi nem kaptunk még szendvicset sem, pedig az jól jött volna. Nekem nem kellett volna pénz azért, hogy elmenjek tüntetni? És most hol vannak, akik kaptak napidíjat?” – dühöngott az asszony, a mellette álló meg csak csitította.

Megjött már a főnök, betolhatom a biciklit? Ott nem engednek be

 – tolta be a ház elé a kerékpárját egy férfi, éppen oda, ahol az asszonyok a raklapok tetején diskuráltak.

„Saját erőből ilyenre nem futotta volna. Maguknál már van több is, nálunk még nincs” – mondta is el rögtön véleményét a biciklijét letámasztó férfi. „Mikor jön már a főnök?” – kérdezte még egyszer. Végül kiderült, hogy Orbánt nevezi főnökének, és közlékenyen még azt is elmondta, hogy két doboz cigit is elszívott az áprilisi magyar választás napján, mert nagyon félt, hogy a magyarok Sorosra fognak szavazni. „De hál istennek, mindenki a főnökre szavazott” – mondja, és láthatóan újra megkönnyebbül, ahogy ezt meséli. „Azért tudja, az állampolgársággal sokat segítettek nekünk, a lányom is Kiszomborra ment férjhez, jó állása van. Itt a magamfajták maximum ha kétszáz eurót keresnek, azért ott jobb. Orbán segít nekünk fejlődni."

©

A miniszterelnök egy TSC-s sállal a nyakában beszélt arról, hogy évtizedek után Szerbia és Magyarország ismét egymásra talált, Közép-Európa közös nyelvét, a focit beszélik. „A komoly dolgokhoz társak kellenek” – Orbán elmondta, Topolyán Zsemberi Jánosban társra talált, olyanra, akinek nagy képzelőereje és akarata is van. Zsemberi vállalta, hogy felkarolja, megszervezi a vajdasági focit.

Az épületet először a magyar miniszterelnök nézhette meg kísérőivel, aztán a pályáknál a lelátón drukkolt a kamaszok csapatainak. Az érkezésére összeszaladt topolyaik az avatás után gyorsan szétszéledtek, csak a focis kemény mag maradt a meccsekre.

Ez nagyon szép, de jó lenne, ha gyárakat építenénk

Miközben az átadás zajlott, a pályák melletti pataknál egy horgász pecázott, mintha semmi nem történt volna. Nem messze tőle egy kislány az anyukájával nézelődött tisztes távolból, de azért hoztak távcsövet, hogy alaposan megnézhessék a magyar miniszterelnököt. Az asszony szerint sok jót hozhat a fiataloknak a sportlétesítmény, de azért jó volna, ha gyárak is épülnének.

©

A bútorgyár is bezárt, malom korábban nagyon jól ment, én ott dolgoztam. Most úgy hallottam, hogy egy magyar vállalkozó átveszi, valami Csányi, nem emlékszem pontosan

 – tette hozzá a középkorú nő, és fontosnak tartotta megismételni, hogy a sport, a foci mindenképpen jót hozhat a fiataloknak, a kisvárosnak és az egész Vajdaságnak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiderült, melyik vakcinából mennyit használtak fel eddig

Kiderült, melyik vakcinából mennyit használtak fel eddig

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Lakástűzben két ember meghalt Debrecen józsai városrészében

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal

Napos idő várható, helyenként hózáporokkal