szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visszautasítja az Állami Számvevőszék megállapításait a HÖOK, szerinte megalapozatlan a jelentés, amely vonatkozó törvényeket is figyelmen kívül hagyott. Az ÁSZ is reagált: csak a jogszerű működést vizsgálta, de nem a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájáét, hanem az egyes hallgatói önkormányzatokét.

Lesújtó képet festett az Állami Számvevőszék az állami felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatairól, amelyeket azért vizsgált, mert jelentős közpénz fölött diszponálnak. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint a jelentés megalapozatlan.

Az ÁSZ szerint a hallgatói önkormányzatokat a választásokhoz jogszerűen előírtnál kevesebb diák részvételével választották meg, ami azok működésének a jogszerűségét is megkérdőjelezi. Valamint azt is megállapította, hogy az állami és a más forrásokból bejövő bevételeket sem teljesen átláthatóan használják fel a legtöbb szervezetnél.

A pénteki sajtótájékoztatóra, amelyen a vizsgálat eredményeit ismertette az ÁSZ, közleményben reagált internetes oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája. Azzal kezdi, hogy portálja képviselője nem is kapott engedélyt arra, hogy a szóban forgó sajtótájékoztatón részt vegyen, illetve a jelentés részleteit sem ismerhette meg előre. A közlemény arra is kitér, hogy ha igazak az Állami Számvevőszék megállapításai, akkor maguk után vonhatják a kifogásolt működésű intézmények 2013-16 közötti döntéseinek megalapozottságát, hiszen a szenátusi szavazásoknál az önkormányzati voksok is számítanak.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint a hallgatói választásokkal kapcsolatos kritikát, de az egyéb megállapításokat sem támasztotta kellőképpen alá az ÁSZ, valamint a Felsőoktatási Törvény, vonatkozó passzusait sem vették figyelembe, amikor a vizsgálatot végezték. Ugyanis a FTV szerint, amennyiben nincs jóváhagyás a HÖK-választással kapcsolatban, akkor az automatikusan életbe lép.

Az ÁSZ is gyorsan reagált az egyetemi hallgatói szervezet közleményére, azt írta, hogy a HÖOK félrevezeti a közvéleményt, mert az ÁSZ nem a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját ellenőrizte, az nem is ellenőrzött szervezet. Ellenben vizsgálta az intézményekben működő hallgatói önkormányzatokat, ezek működésével kapcsolatban tett megállapításokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miből sütjük a kenyeret a következő évtizedekben?

Miből sütjük a kenyeret a következő évtizedekben?

A legérzékenyebb ponton támadhatják a hackerek a Covid-védőoltásokat

A legérzékenyebb ponton támadhatják a hackerek a Covid-védőoltásokat

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették

Álhírt terjesztett a koronavírusról, 705 ezer forintra büntették