szerző:
Nagy Gábor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem zárja ki, hogy demokrata színekben elinduljon a 2020-as elnökválasztáson Michael Bloomberg médiamogul, aki 2008 óta mindig kacérkodott a gondolattal, de végül mégsem cselekedett. Most viszont szerinte helyre kellene állítani a fékeknek és az ellensúlyoknak Donald Trump által meggyöngített rendszerét.

A rendkívül hiú Donald Trump számára kettős csapás lenne, ha a 2020-as elnökválasztáson – amire máris megkezdte az előkészületeket – kikapna Michael Bloombergtől. Nemcsak a Fehér Házat veszítené el ugyanis, hanem a leggazdagabb amerikai elnök címét is. Míg Trump vagyona a Forbes gazdasági magazin legutóbbi rangsora szerint 3,1 milliárd dollár, addig Bloombergé 47 milliárd, azaz nincsenek egy súlycsoportban.

A 76 éves – Trumpnál négy évvel idősebb – Bloomberg indulásával kapcsolatos találgatások azt követően kaptak lábra, hogy a New York-i médiamogul a múlt héten, csaknem két évtized után újra demokrataként regisztrálta magát, aminek a választáson való részvétel szempontjából van jelentősége. A 2020-as elnökválasztás kampánya a jövő nyáron veheti kezdetét, és még nem tudni, az amúgy is zsúfoltnak ígérkező demokrata mezőnyben ott lesz-e Bloomberg, aki csak az ezredfordulón kóstolt be a politikába, amikor New York polgármesterévé választották.

Michael Bloomberg
©

2008 óta minden alkalommal felmerült, hogy sorompóba áll a Fehér Házért, ám egyszer sem tette meg. Legutóbb úgy vélte, ha függetlenként indul, azzal csak megosztja a szavazókat, s még véletlenül egy szélsőséges személy lesz az amerikai elnök, nem pedig az általa végül támogatott Hillary Clinton. Hát, nem rajta múlt. Most arról beszél, hogy helyre kell állítani a fékek és ellensúlyok rendszerét, amit Trump felborított. Ezért a demokraták legbőkezűbb egyéni támogatójaként a november 6-ai félidős kongresszusi választás kampányában 80 milliót ad arra, hogy visszaszerezzék a többséget a képviselőházban, s húszat arra, hogy a szenátusban is a javukra billenjen a mérleg. A világ 13. és az USA 10. leggazdagabb embereként Bloomberg könnyedén megtehetné, hogy a saját zsebéből akár egymilliárd dollárt is fordítson egy elnökválasztási kampányra. A médiához pedig a valóságshow-n edződött Trumpnál sokkal jobban ért, hiszen a semmiből építette fel azt a birodalmat, amelynek középpontjában a nevét viselő gazdasági hírügynökség áll.

Michael Rubens Bloomberg 1942-ben, Valentin-napon született a Massachusetts állambeli Brightonban, és a Bostonhoz szintén közeli Medfordban, munkásosztálybeli környezetben nőtt fel. Az orosz birodalomból bevándorolt lengyel zsidóktól származó apja egy helyi tejüzemben dolgozott könyvelőként. A fehéroroszországi gyökerekkel rendelkező anyja háztartásbeliként igazgatta a Michael húgával, Marjorie-vel együtt négytagú családot, s osztotta be a szűkös pénzt. Bloomberg – az apja 1963-ban meghalt – szorosan kötődött az anyjához, akit szinte minden reggel felhívott, mielőtt megkezdte volna a munkanapját. A New York-i polgármester korában a bölcsességéért sajtóértekezletein is sokat emlegetett anyja 2011-ben, 102 éves korában hunyt el. Bár Bloomberg vallásos környezetben nőtt fel, és megtartották a bar micváját is, világi zsidóként él, s a New York-i Zsidó Múzeum bőkezű támogatója. Az pedig, hogy elítél minden megkülönböztetést, onnan ered, hogy az első házukat a szülei csak egy ír származású ügyvéd közbeiktatásával vehették meg, mert a tulajdonos zsidóknak nem volt hajlandó eladni az ingatlant.

New York-i tőzsde épülete
©

Bloomberg a Johns Hopkins Egyetemen villamosmérnöki diplomát szerzett, s a tanulmányait különböző munkákból finanszírozta, volt például parkolóőr is. A Harvardon közgazdaságtant végzett, majd – miután lúdtalpa miatt nem vették fel a katonai akadémiára – 1966-ban a Salomon Brothers New York-i brókerháznál helyezkedett el. Először irodai kisegítő volt, majd rábízták a letétbe adott kötvények megszámolását és leltározását. Ezt egy fülledt páncélteremben kellett tennie, így önéletrajza alapján Bloomberg gyakran alsóneműre vetkőzve végezte a magányos munkát, aminek elviselésében jéghideg sör segített. Idővel brókerré vált, s a világéletében munkamániás – és gyerekkorában cserkészként az összes lehetséges elismerést összegyűjtő – Bloomberg minden reggel hétkor érkezett, másodikként, a cégalapító fivérek egyikének fia, Billy Salomon után, aki a brókerház ügyvezető partnere volt. Így rendszeresen jókat beszélgettek, mielőtt a hivatalos munkaidő elkezdődött volna.

Michael Bloomberg egy kereskedővel beszél a New York-i tőzsdén, 2012-ben
©

1972-ben lett partner a Salomon Brothersnél, amely a többi Wall Street-i brókerházzal együtt szinte belefulladt az egyre élénkülő értékpapír-kereskedelemben keletkező papírba. A New York-i Értéktőzsde annak idején még egy szünnapot is tartott, hogy átrághassák magukat a dokumentumhegyen. A mindig nyüzsgő, a véleményét arroganciába hajlóan képviselő Bloomberg kivívta társai és főnökei ellenszenvét, így parkolópályára állították: rábízták a Salomon Brothers számítógépes rendszerének kiépítését, a papír uralmának felszámolását, amit mindenki unalmas munkának talált.

Ezzel viszont megalapozták Bloomberg szerencséjét. Mert amikor a Phibro 1981-ben megvette a brókerházat, és Bloomberget elbocsátották, a végkielégítésként kapott tízmillió dollár egy részéből megalapította az Innovative Market Systems nevű cégét. A mérnöki végzettségét, számítástechnikai tapasztalatát és brókeri gyakorlatát összekovácsolva azt kínálta, hogy az általa telepített terminálokon percre kész, a trendeket ábrával felrajzoló információkat ad az értékpapírpiacokról, a pénzügyi és világgazdasági folyamatokról, amiket megalapozott vételi vagy eladási döntésekre lehet felhasználni.

Az első ügyfele a Merrill Lynch volt, amely nemcsak terminálokat vett, hanem 30 millió dollárért 30 százalékos részesedést is a startupban. A cég 1987-ben vette fel a Bloomberg nevet, s két évvel később az alapító 200 millió dollárért visszavásárolta a Merrill pakettjének harmadát. Újabb tranzakciókat követően Bloomberg már a részvények 88 százalékát birtokolja. A cég pedig az éves előfizetésért kihelyezett, több mint 300 ezer terminálon – amelyek a bevétel és a nyereség zömét hozzák – kívül gazdasági hírügynökséget, tévét és rádiót működtet, s megvette a Business Week gazdasági hetilapot is.

Michael Bloomberg New York-i polgármester-jelölt integet a szurkolóknak a kampány központjában 2001-ben
©

Az üzleti sikerek után Bloomberg 2001-ben nyergelt át a politikára, amikor indult a New York-i polgármester-választáson. Az addig demokrata milliárdos átregisztrálta magát republikánusnak, és elnyerte a hivatalából távozó Rudy Giuliani támogatását. A mára önmaga paródiájává vált Giuliani akkoriban a népszerűsége csúcsán állt, különösen a New York elleni 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után mutatott határozottságával. Így a támogatását élvező Bloomberg, a közvélemény-kutatásokban mutatkozó lemaradását ledolgozva, szűken nyert, miközben addig példátlan összeget, több mint 70 millió dollárt költött a saját pénzéből a tisztség megszerzésére. 2005-ben fölényesen újraválasztották – ez a túlnyomórészt demokrata szavazók lakta világvárosban republikánusként korábban csak Fiorello La Guardiának és Giulianinak sikerült. Négy évvel később már függetlenként – de a republikánus listán – indult, amit az tett lehetővé, hogy a New York-i városi tanáccsal elfogadtatta annak a szabálynak a felülírását, amely csak két egymást követő mandátumot engedélyezett a polgármesternek.

New York első embereként évi egydolláros fizetést hagyatott jóvá magának, és a manhattani keleti 79. utcában található ötszintes luxusotthonából gyakran metrózott a városházára. A hivatali ideje alatt betiltotta a dohányzást az éttermekben és a bárokban, majd a tilalmat kiterjesztette a parkokra és a folyóparti sétányokra is. Kötelezővé tette, hogy az éttermekben az étlapokon tüntessék fel a fogások kalóriatartalmát is, azt az intézkedését viszont New York állam legfelső bírósága elkaszálta, amellyel meg akarta tiltani a nagy űrmértékű – félliteresnél nagyobb – csapolt cukros üdítők árusítását. A hivatalba lépésekor meglévő költségvetési hiányt kiadáscsökkentéssel és az ingatlanadó emelésével többletbe fordította, és javította a New York-i iskolák finanszírozását. Azzal azonban a bírálatok kereszttüzébe került, amikor kiállt a New York-i rendőrség igazoltatási gyakorlata mellett, ami emberjogi aktivisták szerint főleg a kisebbségi – afroamerikai és spanyol ajkú – lakosokat sújtotta, Bloomberg viszont hatékony bűnmegelőzési módszernek nevezte.

Michael Bloomberg volt New York-i polgármester az amerikai nagyváros 7-es számú metrójáratának próbaútján 2013-ban
©

A jólét luxusát kedvelő milliárdos – akinek a volt feleségétől két lánya született, s már két unokája is van – tucatnyi ingatlannal rendelkezik, Manhattan mellett a New York-iak kedvelt tengerparti enklávéjában, a Long Island-i Hamptonsban, a coloradói Vail síparadicsomában, a Bahamákon és Londonban. A II. Erzsébet brit uralkodó által 2014-ben a cégének a szigetország gazdaságában játszott szerepe okán főrenddé emelt Bloomberg – aki nem brit állampolgárként a „Sir” előtagot nem használhatja, de a neve után illesztheti a kitüntetést jelölő „KBE” rövidítést – szívesen adományoz. Csatlakozott a Bill Gates és Warren Buffett által indított Giving Pledge nevű kezdeményezéshez is, amivel azt vállalta, hogy a vagyona legalább felét jótékony célokra fordítja. Több mint százmillió dollárt adott már egykori alma materének, a Johns Hopkins Egyetemnek, s különösen bőkezű New Yorkban, ahol egyebek mellett a Metropolitan Múzeum, illetve a Metropolitan Operának is otthont adó Lincoln Center kuratóriumának is a megbecsült tagja.

II. Erzsébet királynő, Fülöp herceg és Michael Bloomberg 2010-ben
©

Bloomberg a társadalompolitikai nézeteit tekintve liberális, támogatja a fegyvertartás korlátozását, pénzzel segíti – különösen, mióta Trump kiléptette az USA-t a párizsi klímaegyezményről – a globális felmelegedés elleni küzdelmet, az abortusz szabadsága és a melegházasság mellett áll, és állampolgárságot adna a 11 millió illegális bevándorlónak, akik nélkül szerinte nem működne az amerikai gazdaság. A gazdaság- és külpolitikában viszont inkább konzervatív, a költségvetési fegyelem és a szabadkereskedelem híve, az adózást a szociális kiadások finanszírozása miatti szükséges rossznak tartja, s a 2001-es terrortámadás után nemcsak az afganisztáni, hanem az iraki háborút is helyeselte.

A saját helikopterét még ma is gyakran maga vezető – de magánrepülőgéppel is rendelkező – Bloomberg szívesen rendezett az otthonában vacsorapartikat, ahol rendszeresen flörtölt a női vendégeivel. Ez a metoo-korszakban már inkább hátránynak számít, ahogy az is, hogy a munkáltatóként érdes modorú maximalista milliárdos vaskos poénjaival többször is botrányt keltett, és az 1990-es évek második felében szexuális zaklatásért is beperelték, amit, ártatlanságát hangoztatva, peren kívüli megegyezéssel zárt le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Kezdd az új évet eredményesen: Így kérj fizetésemelést 11 lépésben

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Szivárogtatott a Nobel-díjasokról, lemondott, de így is egy rakás pénzt kap az akadémiától

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Az új iPhone-okhoz is csinált akkumulátoros tokot az Apple, de nem adják olcsón őket

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit

Hazai cégeket is lefagyaszthat a Brexit