szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Több, mint 133 milliárd dollár fordul meg a világ legnagyobb feketepiacán, amely sokszor a szó szoros értelmében bombaüzletet jelent. Olyan terrorszervezetek, mint a Boko Haram vagy régebben az Iszlám Állam ebből szerezték és szerzik a fennmaradásukhoz szüksége dollármilliókat vagy éppen -milliárdokat.

Nigériában, amely világelső e téren, több mint 17 milliárd dollárról van szó! Mindez a Yale egyetem friss kutatásából derül ki, melyet a francia közszolgálati portál, az RFI ismertet.

Itáliában 9, Görögországban 20% a benzin feketepiac aránya

Líbiában megszűnt az állam 2011-ben, amikor a diktátort, Kadhafit darabokra tépték, még 2011-ben. Azóta Afrika egyik legnagyobb olajtermelője maga a feketepiac. A régi gyarmattartó hatalom, Olaszország alaposan kihasználja a régi kapcsolatokat: illegálisan hoz be kőolajat, amely sehol sem adózik, viszont szép pénzt hoz a maffiának. Az autós polgárok is jól járnak, hiszen így olcsóbb a benzin. Görögországban a benzin feketepiaca 20%- állítja a Yale Egyetem tanulmánya. Itt nemcsak líbiai olaj van, de az egész Közel-Keletről csempészik a nyersanyagot. A görög autósok így szépen spórolnak azzal, hogy az állam által bőségesen megadóztatott hivatalos kutak helyett a feketepiacon vásárolnak.

Törökországon keresztül vezetnek a csövek, melyeket gyakran megcsapolnak különböző szervezetek. Gyakran fegyveres mozgalmak. Az Iszlám Állam is jelentős részben ebből tartotta fenn magát – természetesen nem állami segédlet nélkül. Törökországban az ellenzéki sajtó megírta: Erdogan elnök fia üzletel velük Azóta nincs már Iszlám Állam, és nincs ellenzéki sajtó sem Törökországban, de a feketepiac virágzik. Legfeljebb nem írnak róla, hiszen ez semmiképp sem életbiztosítás ebben a régióban.

Mexikóban a kábítószerkartellek uralják az olaj feketepiacát is

Óriási pénzeket kaszálnak a kábítószerkartellek Mexikóban, de a pénz tisztára mosása egyre nagyobb gondot jelent. Pompás alkalom erre az olaj feketepiaca. Ott nem kérdez senki semmit. Az eredmény: évente több mint 10 milliárd dollár tisztára mosása az olaj feketepiacán Mexikóban.

1700 milliárd dollárból 133 jut a feketepiacra

Ez a tekintélyes Yale Egyetem kutatóinak becslése. Pontos számot természetesen senki nem tud mondani. A jövőben ez még inkább így lesz: Donald Trump ugyanis kilépett az iráni atomalkuból. Mit jelent ez az olajpiacon? Irán a világ harmadik legnagyobb termelője. A jövőben amerikai szankciók sújthatják azokat, akik tőle vásárolnak olajat. Kína a legnagyobb vásárló. Vajon hogy oldják meg ezt a problémát?

Van, amikor az amerikaiak véresen komolyan veszik a dolgot: Líbia partjainál hadihajók üldöztek egy észak-koreai hajót, mely az embargót megszegve vásárolt olajat az észak-afrikai országban. Az észak-koreai hajót elfogták és az olajat elkobozták. De hát az amerikai haditengerészet nem foglalkozhat mindenütt ezzel. Márpedig az olaj feketepiaca továbbra is bombaüzlet, amelyből elsősorban a maffiák és kábítószer kartellek meg terrorszervezetek húznak hasznot. No meg államok, melyeknek nem túlságosan gátlásos vezetői olykor maguk is maffiamódszerekkel gazdagodnak. Ezekről nemigen esik szó a Yale Egyetem kutatóinak anyagában, mert hát olykor Amerika kiváló szövetségeseiről van szó, mint például Törökország, ahol a hatalom nem a maffiamódszereket, hanem az arról írogató sajtót szüntette meg. (Via RFI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Jakab Ferenc: Rá fog menni az évünk a járványra

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Kováts Adél: A nemzeti kultúra egy rendkívüli része elveszik – Búcsú az Ódrytól

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt