szerző:
Lengyel Miklós

Több, mint 133 milliárd dollár fordul meg a világ legnagyobb feketepiacán, amely sokszor a szó szoros értelmében bombaüzletet jelent. Olyan terrorszervezetek, mint a Boko Haram vagy régebben az Iszlám Állam ebből szerezték és szerzik a fennmaradásukhoz szüksége dollármilliókat vagy éppen -milliárdokat.

Nigériában, amely világelső e téren, több mint 17 milliárd dollárról van szó! Mindez a Yale egyetem friss kutatásából derül ki, melyet a francia közszolgálati portál, az RFI ismertet.

Itáliában 9, Görögországban 20% a benzin feketepiac aránya

Líbiában megszűnt az állam 2011-ben, amikor a diktátort, Kadhafit darabokra tépték, még 2011-ben. Azóta Afrika egyik legnagyobb olajtermelője maga a feketepiac. A régi gyarmattartó hatalom, Olaszország alaposan kihasználja a régi kapcsolatokat: illegálisan hoz be kőolajat, amely sehol sem adózik, viszont szép pénzt hoz a maffiának. Az autós polgárok is jól járnak, hiszen így olcsóbb a benzin. Görögországban a benzin feketepiaca 20%- állítja a Yale Egyetem tanulmánya. Itt nemcsak líbiai olaj van, de az egész Közel-Keletről csempészik a nyersanyagot. A görög autósok így szépen spórolnak azzal, hogy az állam által bőségesen megadóztatott hivatalos kutak helyett a feketepiacon vásárolnak.

Törökországon keresztül vezetnek a csövek, melyeket gyakran megcsapolnak különböző szervezetek. Gyakran fegyveres mozgalmak. Az Iszlám Állam is jelentős részben ebből tartotta fenn magát – természetesen nem állami segédlet nélkül. Törökországban az ellenzéki sajtó megírta: Erdogan elnök fia üzletel velük Azóta nincs már Iszlám Állam, és nincs ellenzéki sajtó sem Törökországban, de a feketepiac virágzik. Legfeljebb nem írnak róla, hiszen ez semmiképp sem életbiztosítás ebben a régióban.

Mexikóban a kábítószerkartellek uralják az olaj feketepiacát is

Óriási pénzeket kaszálnak a kábítószerkartellek Mexikóban, de a pénz tisztára mosása egyre nagyobb gondot jelent. Pompás alkalom erre az olaj feketepiaca. Ott nem kérdez senki semmit. Az eredmény: évente több mint 10 milliárd dollár tisztára mosása az olaj feketepiacán Mexikóban.

1700 milliárd dollárból 133 jut a feketepiacra

Ez a tekintélyes Yale Egyetem kutatóinak becslése. Pontos számot természetesen senki nem tud mondani. A jövőben ez még inkább így lesz: Donald Trump ugyanis kilépett az iráni atomalkuból. Mit jelent ez az olajpiacon? Irán a világ harmadik legnagyobb termelője. A jövőben amerikai szankciók sújthatják azokat, akik tőle vásárolnak olajat. Kína a legnagyobb vásárló. Vajon hogy oldják meg ezt a problémát?

Van, amikor az amerikaiak véresen komolyan veszik a dolgot: Líbia partjainál hadihajók üldöztek egy észak-koreai hajót, mely az embargót megszegve vásárolt olajat az észak-afrikai országban. Az észak-koreai hajót elfogták és az olajat elkobozták. De hát az amerikai haditengerészet nem foglalkozhat mindenütt ezzel. Márpedig az olaj feketepiaca továbbra is bombaüzlet, amelyből elsősorban a maffiák és kábítószer kartellek meg terrorszervezetek húznak hasznot. No meg államok, melyeknek nem túlságosan gátlásos vezetői olykor maguk is maffiamódszerekkel gazdagodnak. Ezekről nemigen esik szó a Yale Egyetem kutatóinak anyagában, mert hát olykor Amerika kiváló szövetségeseiről van szó, mint például Törökország, ahol a hatalom nem a maffiamódszereket, hanem az arról írogató sajtót szüntette meg. (Via RFI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Megszűnnek a rendszeres sajtótájékoztatók a Fehér Házban

Szerdára megint befedi az országot a hó

Szerdára megint befedi az országot a hó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Lezuhant egy orosz szuperszonikus bombázó

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon

Kasza Tibi továbbra is verhetetlen a Facebookon