szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Brutális bejelentés - közlik a párizsi Le Monde munkatársai, akiknek 25%-os részesedésük van a lapnál. A francia részvényesek azzal igyekeznek nyugtatgatni a minőségi újságírás krémjéhez tartozó hírlapírókat, hogy Daniel Kretinsky cége csak a kisebbségi tulajdonról tárgyal. Nem szólhat bele a lap irányvonalába.

Csakugyan?- tamáskodnak az újságírók, akik közül sokan jól ismerik a média reális működési lehetőségeit az egykori szocialista országokban, amelyek aztán 2004-ben csatlakoztak az Európai Unióhoz. A sajtószabadság természetesen minden alkotmányban (alaptörvényben) benne van, de a hétköznapi gyakorlat szomorú cáfolata ennek. Csehország persze nem Szlovákia, ahol a miniszterelnököt bíráló fiatal újságírót a maffia teszi el láb alól, de érthető, ha a Le Monde újságírói nem örülnek igazán a Keletről jött pénznek.

A Czech Media Invest a legnagyobb médiabirodalom Csehországban

2,6 milliárd dollárra becsüli a Forbes Daniel Kretinsky vagyonát, amely csak a negyedik az oligarchák sorában a 10 milliós Csehországban. Ahol maga Babis miniszterelnök is csekély 4 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet. De nála legalább tudni lehet, hogy miből. A Moszkvában végzett Babis igen szoros kapcsolatban állt az akkori csehszlovák és szovjet titkosszolgálattal. Még a kommunizmus idején csehszlovák-marokkói közös vállalkozást alakított. Ez lett az alapja a Babis birodalomnak, mely azután a médiára is kiterjedt.  Egy időben Babis még a Népszabadság iránt is érdeklődött. Aztán megalakította a populista Ano pártot, amely legyűrte a régi erőket és így Babis Csehország miniszterelnöke lett.

Kicsoda Daniel Kretinsky?

A 43 éves dollármilliárdos a rendszerváltás csodagyerekének számít Csehországban. A legnagyobb helyi energiaszolgáltató képezi birodalmának alapját, de ő is kiépített egy média birodalmat: a Czech Media Invest a legnagyobb Csehországban. Daniel Kretinsky, akinek az irodája szimbolikusan a Párizsi utcában van Prágában, külföldön is terjeszkedik: Franciaországban övé az Elle és a Marianne, a két képes női magazin. És most jöhet a Le Monde, ahol félnek az újságírók. Nem véletlenül: Daniel Kretinsky ugyanis pénzügyes. Profitorientált és nem különösebben kiváncsi arra, hogy milyen területen milyen eszközökkel produkál eredményt. A médiában manapság nagyon nehéz profitot termelni, mert az ingyenes internet óriási konkurenciát jelent. Ezért a francia sajtóban is folyamatosan karcsúsítanak. A pénzügyileg kikalkulált anorexia a média réme mindenütt, így Franciaországban is. Párizsban csak Daniel Kretinsky kisebbségi tulajdonáról van szó, de Prágában nem is nagyon titkolják: meg akarják szerezni a francia sajtó zászlóshajóját, a liberális Le Monde-ot. Miért?- kérdik aggodalmaskodva az újságírók, és nemcsak ők Franciaországban. (via Le Figaro)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Bruttó 1,7 milliót keres a híradós, aki Hadházy akcióját bunkónak nevezte

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

Két évre bezár egy belvárosi luxusszálloda

A Barcelona megrázta a pofonfát: kiírta a Facebookra, hogy indulnak Bukarestbe

A Barcelona megrázta a pofonfát: kiírta a Facebookra, hogy indulnak Bukarestbe