szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Katar még a 32 csapatos vébére érkező szurkolóknak sem tud majd szállást biztosítani.

A 2022-es katari foci vébé alighanem a világ legellentmondásosabb sportrendezvénye. A földkerekség legnépszerűbb játékáról, a legnagyobb sporteseményről van szó, amely a FIFA döntése óta a korrupció szinonímája. Magasrangú vezetők, köztük Blatter volt elnök bukásáról és a Katarban halálra dolgoztatott dél-ázsiai rabszolgamunkásokról van szó. Hogy miért pont egy foci szempontból nem létező, de persze dúsgazdag olaj-és gázmonarchia tudta megvenni magának a rendezési jogot, az evidens. Az viszont sokkal kevésbé, hogy miért pont Kataron keresztül lehetne terjeszteni a fociimádatot, a világ eddig focival kevésbé „fertőzött” régióiban.

Ennél például egy kínai rendezésű vébé is sokkal jobb ötlet lett volna, de hát a katari uralkodócsalád fizette a legtöbb kenőpénzt a FIFA döntéshozóinak. Gianni Infantino, a Blatter helyére lépett FIFA elnök megörökölte a korábbi mocskos ügyleteket. Az ő pillanatnyi előnye, hogy róla egyelőre még kevesebb disznóság derült ki, amiket például még UEFA tisztségviselőként követett el, mint korábbi főnökéről. De azért a tényfeltáró sajtó csepegteti a mocsokságokat, amelyekkel például Európa leggazdagabb klubjai, köztük a katari tulajdonban lévő Paris St-Germain és a Manchester City simán kijátszhatta az UEFA pénzügyi fair play szabályait.

De vissza a 2022-es vébéhez

Hasszan al-Tavadi, a katari uralkodócsalád tagja, a rendezvény főszervezője a napokban Párizsban megerősítette az AFP-nek: Katar nem tud majd elég szálláshelyet biztosítani a vébére érkező szurkolóknak, ezért a szomszédos országokhoz fordul segítségért. Irán máris jelezte, hogy a Katar közvetlen közelében lévő, de hivatalosan iráni területnek számító Kish szigetén szívesen látná a szurkolókat. Bonyolítja a helyzetet, hogy Katar 2017 júniusa óta súlyos konfliktusban áll a térség nagyhatalmával, Szaúd-Arábiával és a sivatagi királysággal együttműködő Egyesült-Arab-Emírségekkel, továbbá Bahreinnel. Katar gyakorlatilag gazdasági blokád alatt áll.

Fő bűne, szomszédai szemében, hogy túl közel került a síita nagyhatalomhoz, Iránhoz, amely Szaúd-Arábia első számú ellensége. Katarban gőzerővel épülnek a stadionok, és halnak meg a rosszul fizettet rabszolgaként alkalmazott bangladesi, pakisztáni vendégmunkások. De egyelőre nincs reális esély arra, hogy a vébére várható 1,5 millió látogatónak szálláshelyet biztosítsanak Kataron belül. A FIFA elvárásai szerint legalább hatvanezer szállodai szoba kellene, de Katar egyelőre ezt a minimumot sem tudja garantálni. Persze a vébéig még van négy év. De nemrég felvetődött, hogy akár már Katarban, 48-ra emelkedhet a részvevő országok száma. Ez hatalmas tévés bevételeket hozna, és mérhetetlenül rontaná a vébé színvonalát, hiszen nem Európából, hanem a szerény focinívót képviselő közép-amerikai vagy ázsiai térségből növelnék a részvevők számát.

Gianni Infantino FIFA-elnök pár hete még lehetségesnek tartotta a 48 csapatos vébét 2022-re, de nemrég már visszakozott és jelezte: napi hat meccs nagyon sok lenne, viszont a november 21-től december 18-ig tartó lebonyolítási periódus nem hosszabbítható. A végső döntés valamikor a jövő év első harmadának a végén születik meg. De akármi lesz a verdikt, Katar gondjai még egy 32 csapatos vébé megrendezése esetén is szinte megoldhatatlannak tűnnek. (via Le Figaro)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Vállalkozás

Csak az Amnestyt zavarja? Rabszolgamunka a katari stadionépítéseken

Van olyan vendégmunkás Katarban, aki tíz hónapja robotol a futball világbajnokság stadionjainak építkezésén – ingyen. Az elmaradás egy indiai, nepáli vagy Fülöp-szigeteki vendégmunkás számára valóságos vagyon, állítja az Amnesty International, mely nem először foglalkozik Katar és a futball vébé ügyeivel.

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Magyarországon a zöld rendszámos 8-as Golf

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Gyomrost adott a lakáspiacnak a korlátozások bejelentése, de csak két napig fájt az ütés

Gyomrost adott a lakáspiacnak a korlátozások bejelentése, de csak két napig fájt az ütés