szerző:
Lengyel Miklós

Több millió sékellel károsította meg az államkincstárat Aryeh Deri belügyminiszter- állítja a rendőrség és az adóhivatal közös jelentése Izraelben.

Három éven át vizsgálták a belügyminiszter pénzügyeit és számtalan szabálytalanságot állapítottak meg. Például azt is, hogy képviselői vagyonbevallásában valótlan tényeket állított, pontosabban megfeledkezett fontos részletekről. Azt különösen nehezményezi a rendőrség, hogy figyelmeztette a miniszter urat: ne lépjen kapcsolatba azokkal a személyekkel, akik miatt most visszaélésekkel gyanúsítják. Mi volt a belügyminiszter első dolga? Azonnal felhívta az illetőt, akivel kapcsolatban a gyanú felmerült - írja az ellenzéki ynetnews portál Izraelben.

Megvesztegetésért ült már börtönben 

Aryeh Derit 2000-ben a bíróság már elítélte korrupcióért. Három évet kapott, ebből 22 hónapot le is ült. Az ok: 155 ezer dolláros megvesztegetést fogadott el egy üzletembertől, amikor Izrael állam belügyminisztere volt. Szabadulása után nem tért vissza azonnal a politikai életbe, de 2011-ben újra úgy látta, hogy megnyílt előtte az út régi sikerei színterén. A Sasz párt vezéreként bekerült Netanjahu kormányába. Először, mint gazdasági miniszter, később pedig, mint belügyminiszter. 2016 óta tölti be újra a belügyminiszteri tisztet. Sietett megköszönni a rendőrség és az adóhatóság három éves nyomozását. Közleményében az áll, hogy bízik benne: az ügyészség nem lát majd okot a vádemelésre.

 A belügyminiszter nincs egyedül ebben a kínos helyzetben, mert Benjamin Netanjahu kormányfő hasonló cipőben jár. Egy időben négy korrupciós ügyben is vizsgálat folyt ellene. A First Lady ellen vádat is emeltek már. Ilyenkor Netanjahu mindig dühösen támadja a rendőrséget mondván, inkább Izrael polgárainak biztonságával foglalkozzanak. A rendőrségi vezetők viszont alkotmányos jogaikra hivatkoznak, melyek nemcsak lehetővé, de kötelezővé is teszi számukra a korrupciós ügyek kivizsgálását a legfelső szinten is.

Politikai válság is lehet az ügyből

Jelenleg Aryeh Deri mint a Sasz párt vezére kulcsfontosságú szövetséges Benjamin Netanjahu miniszterelnök számára. Kilépett ugyanis a kormányból a szélsőjobboldali külügyminiszter. Avigdor Lieberman (aki előző életében kidobóember volt Kisinyovban, Szovjet Moldávia fővárosában), sérelmezte azt a megállapodást, melyet Benjamin Netanjahu miniszterelnök a gázai övezetben hatalmon levő Hamasz-szal kötött. Szerinte rövid távú előnyökért stratégiai hátrányba sodorták Izraelt, mert a Hamasz kasszájába ömlik a pénz - elsősorban Katarból. Vagyis a fegyverszünetet erősödésre használhatja fel a szervezet, amely nem ismeri el Izrael létjogosultságát sem. Lieberman előrehozott választásokat szeretne, de ettől Benjamin Netanjahu óvakodik. Minden megmaradt koalíciós szövetséges aranyat ér ebben a helyzetben. Ilyen körülmények között az izraeli főügyészség aligha sieti el a döntést, hogy vádat emeljen a belügyminiszter ellen korrupció, pénzmosás és adócsalás miatt Izraelben. (via ynetnews)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

38 éve halt meg John Lennon – újra az utolsó kép a zenészről és gyilkosáról

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen

Így ajándékozz, hogy mindenki elégedett legyen