szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az öregségi nyugdíj mellett több más támogatás növelésének terve is a kormány elé került.

Nyilvános lett a tervezet, amely a 2019-es nyugdíjemelésről szól. A kormánynak még meg kell tárgyalnia, így ez még nem tekinthető hivatalos kormányzati álláspontnak – figyelmeztettek. A kérdés az volt, hogy miután a 2019-es költségvetés már rendelkezik a nyugdíjemelésről, belenyúlnak-e abba, és adnak-e nagyobb emelést. Erre korábban már volt példa, de ezúttal ezt nem tették meg.

Így ha minden marad a mostani tervek szerint, 2019. január 1-jétől 2,7 százalékkal fog nőni a nyugdíj. Az öregségi, az özvegyi és a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozók nyugellátása, a baleseti járadék, a rokkantsági és a rehabilitációs ellátás, valamint minden más, a nyugdíjhoz kötött támogatás is ezzel a 2,7 százalékkal fog nőni.

Ha egy személy részére egyidejűleg több, e rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni. A saját jogú nyugellátás és az özvegyi nyugdíj összeghatára havi 93 540 forint lesz az új évtől. Az együttfolyósítási összeghatár azokra vonatkozik, akiknek a házastársa még 1998 előtt halt meg. Az 1998 előtti törvények megengedték, hogy az özvegyi nyugdíj akár az elhunytat halálakor megillető nyugdíj 60 százaléka is legyen, 1998 óta viszont csak 30 százalékra lehet jogosultságot szerezni. Ahhoz, hogy a két szabályozás között ne legyen túl nagy különbség, bevezették az együttfolyósítási összeghatárt. Így ha valaki a saját nyugdíjával és a 30 százalékos özvegyi nyugdíjjal összesen az összeghatár fölötti pénzt kaphat, akkor kérheti, hogy a kettőt együtt folyósítsák.

A rokkantsági járadék havi összege 37 350 forint lesz. A saját jogú és a hozzátartozói nyugellátásokat emelt összegben kell továbbfolyósítani olyan összegben, mintha ez az ellátás a változás napját megelőzően is önállóan járt volna.

A problémát az jelentheti, hogy a nyugdíjasok inflációja ennél magasabb lehet. A nyugdíjemelést a kormány az inflációhoz kötötten határozza meg, csakhogy tavasszal, amikor készült a 2019-es költségvetés, még kisebb inflációval számoltak. A nyugdíjas-infláció, vagyis a főleg az idősek által használt termékek árainak emelkedése októberben már 3,4 százalékos volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Az összeomlás szélére került a kommunikációs szakma több területe

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget