Tetszett a cikk?

Az Ukrajnához tartozó Krím 2014-es elfoglalása, majd az amerikai elnökválasztásba való állítólagos beavatkozás és a márciusi dél-angliai Szkripal-merénylet miatt a Nyugat sorra lépteti életbe az Oroszország elleni szankciókat. Bár a hétköznapokban – legalábbis a nagyvárosokban – alig lehet észrevenni a büntetőintézkedések hatását, hosszabb távon sokba kerülhetnek Vlagyimir Putyin országának.

„Miféle szankciók? A múlt héten is jártak nálam a külföldi barátaim, s látták, ugyanúgy ott vannak a boltokban a francia sajtok, az olasz borok és a brit csokoládék, mint a szankciók előtt. Persze annyi különbség van, hogy a külföldi áruk jó része Fehéroroszországon keresztül érkezik, ám még azt sem lehet mondani, hogy ez komoly áremelkedést okozna” – mesélte a HVG-nek egy tősgyökeres moszkvai. Szerinte a büntetőintézkedések, illetve az azokra adott orosz válaszlépések – például az EU-ból érkezett élelmiszeripari cikkek importtilalma – egyes szektorokban, például a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, még használtak is: a konkurencia meggyengülése miatt nőtt az orosz termékek iránti kereslet.

A felszín

A legfontosabb gazdasági adatok is azt mutatják, hogy a leginkább az energiaipart, a pénzügyi szektort, valamint a hadiipart érintő szankciók ellenére Oroszország megőrizte stabilitását. A valutatartalékok, amelyek jelentősen megcsappantak a büntetőintézkedésektől még független, 2013-2014-es válság idején, újra nőnek, s 350 milliárd dollárról őszre 500 milliárd közelébe emelkedtek. A munkanélküliségi mutatók is javulnak, jelenleg az orosz állampolgárok 4,7 százalékának nincs állása, ami a legjobb eredmény a Szovjetunió 1991-es szétesése óta. Az inflációs adatok is jobbak, 2015 márciusában – akkor már a szankciók első hulláma, valamint a legfőbb exportcikknek számító olajár összeomlása miatt – 17 százalékra emelkedett a pénzromlás éves üteme, mára ez három százalék közelébe esett.

©

A jó eredmények – a természeti kincsek mellett – jelentős részt Elvira Nabiullina központi banki elnöknek és Anton Sziluanov pénzügyminiszternek köszönhetőek, a kettős nem engedi elszaladni a költekezést, és igyekszik felkészülni egy esetleges újabb oroszországi, vagy nemzetközi válság hatásaira. „Nem a gazdasági növekedés a cél, hanem a fiskális konszolidáció, hogy egy újabb krízis se döntse be az országot” – mondta Vlagyimir Milov gazdasági elemző. Sziluanov is hasonlóan nyilatkozott. „Nem pazaroljuk el az erőforrásainkat. Tökéletesen értjük, hogy mennyire bonyolult a helyzet, s a stabilitás érdekében fel kell halmoznunk az eszközöket” – mondta az állami televíziónak adott nyilatkozatában.   

És a mély

Ám miközben a jelenlegi helyzetben teljesen logikus választás a szigorú pénzpolitika, hosszabb távon mindenképpen megsínyli az ország a szankciókat. A gazdasági növekedés ugyanis valóban minimális, 2014-2016 között csökkent a gazdaság, azóta éves szinten két százalék körül alakul a bővülés. „Miközben a szankciók nem destabilizálták a gazdaságot, akadályozzák a növekedést és fékezik a szükséges strukturális reformok végrehajtását” – vélekedett Alekszandr Abramov, a moszkvai Gazdasági Főiskola oktatója. Miközben Oroszország tartalékalapokba menti az olajjövedelmek egy részét, részben a kölcsönös bizalmatlanság miatt megállt a privatizáció, így a korábban Oroszországban aktív külföldi cégek egyre kevesebb korszerű technológiát visznek be az országba. Elemzések szerint a most érvényben lévő szankciók hosszabb távon évente 0,2-0,5 százalékponttal csökkentik majd a gazdasági növekedés ütemét.  

Nyugdíjasok morgolódása, adóemelés  

A növekedés lelassulása miatt az életszínvonal is stagnál, s ennek negatív hatásai már most érezhetőek: a felmérések szerint az emberek kezdenek elégedetlenkedni, a Levada Központ moszkvai közvélemény-kutató intézet adatai szerint miközben csökken Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűsége, fél év alatt 30 százalékról 43 százalékra emelkedett azok aránya, akik aggódnak a büntetőintézkedések hatása miatt. Az aggodalmakat részben éppen azok az intézkedések váltják ki, amelyek a stabilitást hivatottak szavatolni: például a nyugdíjkorhatár felemelése, vagy a költségvetési egyensúly megőrzését célzó adóemelések.  

A helyzetet rontja, hogy a legutóbbi szankciók, illetve törvényi szigorítások a putyini elitet is közvetlenül érintik. Az csak a jéghegy csúcsa, hogy a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics nem tudta elintézni brit üzleti vízumának meghosszabbítását, a közben izraeli állampolgárságot szerzett.

Roman Abramovics
©

Abramovics mellett orosz dollármilliomosok százai-ezrei szorulnak ki Nagy-Britanniából, ahol a tartózkodási engedély kiadásának megszigorítása mellett egy olyan szabály is életbe lépett, amely szerint komoly pénzbüntetés jár azoknak a külföldi ingatlantulajdonosoknak, akik nem tudják hitelt érdemlően bizonyítani, törvényes forrásból származó pénzből vásároltak be a szigetországban. Becslések szerint a Putyin közvetlen környezetében lévő orosz oligarchák több mint egymilliárd fontért vettek nagy-britanniai ingatlanokat, ám ebben az összegben még nincsenek benne a különféle offshore-paradicsomok közbeiktatásával szerzett lakások, házak és egyéb javak.

Feketelista, feketeleves  

Az üzleti tevékenység is megnehezült, a legutóbbi amerikai szankciós lista – amely az orosz milliárdosokat, illetve a politikai elitet sújtja – közzététele után egyre inkább rejtőzködniük kell az igazi tulajdonosoknak: az egyik leggazdagabb és Putyin közvetlen környezetéhez tartozó orosz üzletember, Oleg Gyeripaszka is lemondott alumíniumipari holdingja, a Ruszal igazgatói címéről, hogy mentse vállalatát. Ugyancsak lemondott az En+ csoport éléről, és még el is adta részvényeinek jó részét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lengyel Miklós Vállalkozás

Nem hiányzik Putyinnak 800 milliárd euró?

„Óriási összegeket mostunk tisztára, melyek jórészt Oroszországból érkeztek” – vallotta Koppenhágában a parlament előtt a Danske bank baltikumi exfőnöke, aki lerántotta a leplet az eddigi legnagyobb pénzmosási botrányról, mely legalább annyira kínos Putyin elnöknek, mint azoknak a nagy nyugati bankoknak, melyek részt vettek benne.

Több nézőt mondott be a meccsre Seszták Miklós focicsapata, mint amennyien beférnek a stadionba

Több nézőt mondott be a meccsre Seszták Miklós focicsapata, mint amennyien beférnek a stadionba

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Történelmi manőverre készül a NASA, mintát vesz egy 2 millió kilométerre lévő aszteroidáról

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon