szerző:
Lengyel Miklós

Katar 20 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban. Ezzel az exkluzív információval örvendeztette meg a Reuters hírügynökség tudósítóját a sejk olajminisztere. Szaad al.Kaabi elmondta, hogy az OPEC elhagyása után immár nem kell tartaniuk attól, hogy szankciók hatálya alá esnek az USA-ban.

Katar nemrég hagyta ott az OPEC-et, mert ott a sejk halálos ellensége, Mohamed bin Szalman herceg fúja a passzátszelet - legalábbis a Közel-Keleten. Szaúd-Arábia keménykezű trónörököse le akarta rohanni Katart, és csak az amerikai tábornokok határozott fellépése akadályozta meg ebben. No meg az, hogy ellenlábasa, Erdogan elnök ötezer török katonát vezényelt Katarba. Miért-e gyűlölködő ellentét Szaúd-Arábia és Katar között?

Irán miatt vesztek össze halálosan 

Katar együttműködik Iránnal a világ legnagyobb partmenti földgáz-mezőjének kiaknázásában. Ez halálos bűn Szaúd-Arábia trónörököse számára, aki harci szövetséget hozott létre az USA és Izrael támogatásával, Iránnal szemben a Közel-Keleten. Csakhogy közben a legnagyobb amerikai támaszpont a Közel-Keleten épp Katarban van.

Washingtonban Katar fel, Szaúd-Arábia leértékelődött

Dzsamal Hasogdzsi ellenzéki újságíró meggyilkolása nem növelte Szaúd-Arábia trónörökösének a népszerűségét a nyugati világban. Az amerikai szenátus fel is szólította Trump elnököt: az USA ne támogassa tovább Mohamed bin Szalman herceg szörnyű háborúját Jemenben, mely a civil lakosság tömeges pusztulásával jár.

Az oroszok miatt utálták meg Washingtonban Mohamed bin Szalman herceget?

Erre céloz az Rt.com portál, mely szerint Dzsamal Hasogdzsi meggyilkolásából csak azért csináltak világszenzációt, mert Mohamed bin Szalman herceg elkezdett paktálni az oroszokkal. A forrófejű herceg sok más ellenfelét eltette már láb alól korábban is, de senki a füle botját sem mozgatta. Ám aztán Szalman király tavalyi moszkvai útja után megtört a jég: Szaúd-Arábia elkezdte egyeztetni az olaj terveit az oroszokkal. Jelenleg Putyin és Mohamed bin Szalman herceg dönt az olaj áráról. Trump pedig morog. Kérte Szaúd-Arábiát a termelés növelésére, hogy az árak csökkenjenek. Mit tett Mohamed bin Szalman herceg? Nemcsak maga csökkentette az olaj kitermelést, de rávette erre az egész OPEC-et. Ennek nem örültek Washingtonban, de nem ez csapta ki a biztosítékot, hanem Mohamed bin Szalman herceg katonai tervei.

Szaúd-Arábia orosz fegyvereket vásárol 

Míg az amerikai fegyverüzlet, melyre Trump olyan büszke (150 milliárd dollár) csak ígéret, az orosz fegyvervásárlás konkrétum- állítja az Rt.com. Washingtonban arra is jól emlékeznek még, hogy Mohamed bin Szalman herceg bizalmasa megfenyegette Amerikát: ha nagyon akadékoskodnak Dzsamal Hasogdzsihalála ügyében, akkor Szaúd-Arábia katonai támaszpontot ad az oroszoknak. Ez tabu téma Washingtonban, ahol a világ legnagyobb olajexportőr országát saját vadászterületnek tekintik azóta, hogy a Jaltából hazatérő Roosevelt elnök lepaktált magával Szaúd királlyal.

A palaolaj óta Szaúd-Arábia már nem olyan fontos Washingtonnak

Ezt ismerte fel Katar emírje, aki ezerrel nyomul, hogy elnyerje a legjobb arab szövetséges címet a Közel-Keleten. Ezért a 20 milliárd dolláros befektetés az Egyesült Államokban. Amely persze csak ígéret. Az olajminiszter semmi konkrétumot nem árult el arról, hogy mikor és mibe fektetne 20 milliárd dollárt Amerikában. Trump viszont eldicsekedhet egy újabb sikerrel, Katarban pedig jól tudják: nagy dolgokat ehhez oylkor ígérni is elég.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu/MTI Gazdaság

Katar kilép az OPEC-ből

Azt állítják, a döntésnek nincs köze az országot sújtó politikai bojkotthoz, csupán a gáz kitermelésére szeretnének összpontosítani.

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Schmidt Mária közalapítványa kezelheti továbbra is Kertész Imre hagyatékát

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Eltűnt az új Premier League-játékos repülőgépe

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

Az angolai bajnokság csak egy kicsit erősebb az NB I-nél

L. Simon: Egyes színházak jobban, mások rosszabbul járnak majd a költségvetési támogatással

L. Simon: Egyes színházak jobban, mások rosszabbul járnak majd a költségvetési támogatással

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

James Gandolfini fia alakítja majd a fiatal Tony Sopranót

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?

Mit jelent, ha az ön e-mail-címe is rajta van ezen a vészjósló listán?