szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rohamosan csökken a felhasználható alapanyag mennyisége, ráadásul a klasszikus magyar gyümölcslevekhez szinte asztali minőségű termésre lenne szükség.

Magyarországon nem alakult ki iparigyümölcs-termelési kultúra, mindenki a frisspiacról kieső gyümölccsel keresi meg a feldolgozókat, a felmelegedés pedig komoly problémákat okoz az ágazatba – számolt be a Magyar Mezőgazdaság a FruitVeb tanácskozásáról.

További jelentős probléma a munkaerőhiány: nincs, aki leszedje, elszállítsa és feldolgozza a gyümölcsöt. Ha nem alakul ki valamilyen iparigyümölcs-termelési kultúra Magyarországon, hamarosan nem lehet magyar alapanyagból készíteni ezeket a klasszikus magyar gyümölcsleveket – állítják a szakértők.

A Sió Eckes Kft. műszaki igazgatója, Apel Margit szerint meghatározó a Siónál az őszibarack, ami a teljes feldolgozás 54 százalékát teszi ki, és 1977 óta változatlan receptúrával készítik 25 százalékos gyümölcstartalmú változatban, mindenféle aroma hozzáadása nélkül, mivel a hazai alapanyag aromája kiváló. Nagy kérdés azonban, lesz-e magyar őszibarack, és ha nem, honnan lehetne pótolni.

Korábban görög velő vásárlásával kísérleteztek, erről azonban kiderült, hogy jóval kevésbé aromás, mint a magyar barack. A magyar baracktermelésben nemcsak a felmelegedés és a nagy arányú fapusztulás okoz gondot, hanem az egyre kevesebb gazda is. Érd és Törökbálint környékéről például már eltűntek a baracktermelők, és őstermelők is egyre kevesebben vannak. A szakértő szerint a gazdálkodók többsége kiöregedett, új telepítések nincsenek. Ráadásul erős versenytársak a pálinkafőzdék is, sok gazda oda adja el a gyümölcsöt.

Meggyből jól ismert a hatalmas mennyiségi és áringadozás, ráadásul az előző évi termésnek a minősége is nagyon rossz volt. A legnagyobb lehetőségek jelenleg az almában vannak; az almavelőt például közvetlen fogyasztásra tudják értékesíteni Ausztriába. A jó minőséghez azonban hibátlan termésre van szükség, ráadásul a Sió messze van a legnagyobb almatermesztő területektől, ami megdrágítja a szállítást.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

Rendőrségen landoltak Vadai Ágnes kérdései a lélegeztetőgép-vásárlásokról

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése

Felforgathatja a divatipart az ausztrál tudósok felfedezése

A Toshiba teljesen felhagy a számítógépes üzlettel

A Toshiba teljesen felhagy a számítógépes üzlettel