szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az évszázad legfontosabb, egyben legfurcsább szavazása zajlott le ma este a brit parlamentben. A végeredmény megjósolható volt, a következmények annál kevésbé. A tét: milyen körülmények között zajlik le a Brexit, megtörténik-e, és ha igen, ki vezényli le.

  • A brit parlament alsóházának keddi ülésén súlyos vereséget szenvedett Theresa May miniszterelnök, aki a Brexit feltételeiről szóló megállapodást terjesztette be elfogadásra.
  • A mostani szavazás eredeti időpontja december 11-e volt, ám May az utolsó pillanatban lefújta, mert úgy látta, nincs meg a szükséges támogatás.
  • Az eltelt egy hónapban valamiféle jogi garanciát próbált kiharcolni az EU-tól arra, hogy a megállapodás legvitatottabb pontja, az ír-északír határ átjárhatóságát szükség esetben garantálni hivatott „backstop” a gyakorlatban nem jelenti a tagság határozatlan idejű meghosszabbítását.
  • Ez nem sikerült neki, ahogy jelentős számú képviselőt sem tudott maga mellé állítani azzal, hogy sokszor elismételte: ez a létező legjobb megállapodás, és ha leszavazzák, nagy a valószínűsége annak, hogy leáll a Brexit-folyamat.
  • Ehhez képest várhatóan most is erre tesz kísérletet, ha hagyják: szerdán ugyanis bizalmi szavazás várható ellene a parlamentben.
1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Tehát ma sem derült ki, hogyan lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból

Ami biztos, az az, hogy szerdán szavaznak a Theresa May kormánya elleni bizalmatlansági indítványról.

Illetve a Downing Street 10 macskája, Larry:

Köszönjük a figyelmet, közvetítésünket lezárjuk!

Maynek meg lehet a többsége a bizalmi szavazáson

A BBC forrásai szerint a konzervatívok Brexit-párti csoportja - akik néhány hete a párton belül kezdeményeztek és veszítettek el egy bizalmatlansági indítványt May ellen - várhatóan támogatják a miniszterelnököt, és mint jelezték, így fog tenni a kormányt kívülről segítő, de most a megállapodás ellen szavazó északír DUP is.

Így meg lehet a többsége, hacsak nem történik valami holnapig.

May ír szövetségese támogatni fogja a bizalmi szavazáson

A Demokrata Unionista Párt annak ellenére is támogatni fogja Theresa Mayt a bizalmi szavazáson, hogy a Brexit-megállapodást leszavazták.

Íme a szavazás pártok szerint:

Nem szavazatok:

Munkáspárt: 248 képviselő

Konzervatív Párt (Theresa May pártja): 118 képviselő

Skót Nemzeti Párt: 35 képviselő

Liberális Demokraták: 11 képviselő

A May-kormányt elvileg kívülről támogató ír Demokrata Unionista Párt: 10 képviselő

Függetlenek: 5 képviselő

A walesi Plaid Cymru: 4 képviselő

Zöld Párt: 1 képviselő

Igen szavazatok:

Konzervatív Párt: 196 képviselő

Munkáspárt: 3 képviselő

Függetlenek: 3 képviselő

Tusk: Kinek lesz bátorsága kimondani, hogy mi a megoldás?

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt vetette fel, hogy ha képtelenség egy megállapodást összehozni, és senki nem akar megállapodás nélküli kilépést, akkor kinek lesz végül bátorsága megmondani, hogy mi az egyetlen pozitív megoldás?

Tusk a szóvivője útján szintén azt közölte, hogy sajnálja a szavazás eredményét, és sürgette Nagy-Britanniát, hogy tisztázza, mit is akar a következőkben, az EU viszont továbbra is összetartó azzal kapcsolatban, hogy minél inkább csökkentsék a Brexit okozta károkat. Azt is hozzátette, minden eshetőségre felkészülnek, beleértve a megállapodás nélküli Brexitet is, amelynek esélye ma este megnövekedett, és amelyet ugyan nem akarnak, de azért felkészülnek rá.

Juncker: Sajnálattal tudomásul veszem

Az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta, sajnálattal tudomásul veszi a brit képviselőházban a szavazás eredményét, de azt sürgette, hogy Nagy-Britannia mielőbb tisztázza a szándékait a Brexittel kapcsolatban. "Az idő majdnem lejárt" - írta.

Sajtóközleményében Juncker azt írta, az EU oldalán folytatódik a kilépési megállapodás ratifikálása, a megállapodás pedig szerinte egy tisztességes kompromisszum és a lehető legjobb egyezmény, mert enyhíti a Brexit hatásait az Európában, és szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy Nagy-Britannia rendezetten hagyja el az Európai Uniót.

Hozzátette azt is, az EU szerinte kreativitást és rugalmasságot mutatott végig a tárgyalási folyamat során, ő pedig Donald Tusk elnökkel együtt a jóakaratáról biztosította a briteket azáltal, hogy még ezen a héten is levelekben tisztázott bizonyos dolgokat Theresa May-jel.

A Skót Nemzeti Párt máris támogatná a May elleni bizalmatlansági indítványt

Ian Blackford, a párt alsóházi frakcióvezetője máris állást foglalt.

Corbyn: Elvesztette a kormány a haza bizalmát

Jeremy Corbyn, ahogy várható volt, bizalmatlansági indítványt nyújt be szóban a kormány ellen. Erről már holnap tárgyaljanak - kéri a háztól.

May: Meg kell tudni, hogy a kormány még élvezi-e a parlament támogatását

May a szavazás után annyit közölt, hogy a megállapodás leszavazásával csak az derült ki, hogy a képviselők mit nem akarnak, az nem, hogy mit igen.

A kormányfő azt is mondta, meg kell tudni, hogy a kormány még élvezi-e a parlament támogatását, szerinte igen, de ha a munkáspárti Jeremy Corbyn benyújt egy bizalmatlansági indítványt, azt már másnap tárgyalni fogják. Ha ő nem tesz így, akkor más pártok is benyújthatnak ilyet, ő pedig tárgyalni fog velük. 

Azt is mondta, ha a parlament bizalmat szavaz neki, folytatja a tárgyalást az EU-val és az ellenzéki pártokkal egy alternatív Brexit-megközelítésről. Az idő szűkösségére tekintettel viszont azt várja el, hogy reális javaslatokat tárgyaljanak.

Hétfőre mindenesetre új javaslatot ígért - egy korábbi módosításra tekinttel erre egyébként valóban csak három napja van.

May azt is hozzátette, hisz abban, hogy az ő kötelessége végrehajtani a Brexitet, ugyanis a népszavazás után lett miniszterelnök.

Leszavazták a megállapodást a képviselők

A brit alsóház több mint kétszáz vokssal szavazta le a Brexit-megállapodást: az erről szóló indítványt 202-432 arányban vetették el a képviselők. 

További részletek az eredményről itt!

1 2 3 4 5

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Azonnal bünteti a gyorshajtást egy közlekedési lámpa Székesfehérváron

Azonnal bünteti a gyorshajtást egy közlekedési lámpa Székesfehérváron

Minden este koncert online, a nyárköszöntés jegyében

Minden este koncert online, a nyárköszöntés jegyében

Csak jövőre jön Európába a legújabb, középmotoros Corvette

Csak jövőre jön Európába a legújabb, középmotoros Corvette