szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BruxInfo vont mérleget a 2010 óta kezdeményezett ügyekről.

Több mint egy tucat, Magyarországot érintő és politikailag fajsúlyos ügyben ítélkezett az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta az Európai Bíróság. Ezek közül több is az Európai Bizottság kezdeményezésére indult az uniós jog megsértésének gyanúja miatt, de volt olyan is – például az első kvótaper –, amelyet a magyar kormány indított. (A tényleges döntések száma nagyobb, hiszen a devizahitelekkel kapcsolatban például több is született.)

A BruxInfo most összeszedte az ügyek mérlegét, és kiderült:

2010 óta 13 magyar ügyben hozott ítéletet a luxembourgi testület, és ezek közül tizenegyből vesztesen került ki Magyarország.

A két dosszié, amiből jól jött ki Budapest, egyfelől a devizahitelekkel kapcsolatos perekről, másfelől a hazai börtönviszonyokról szól (utóbbi esetében előbb vereség, majd nyerés következett).

Ami a többit illeti: bukott a kormány a kiskereskedelmi különadó, a szerencsejáték monopóliuma, a földtörvény módosításai, a Sólyom László Szlovákiából való kitiltása, a Gattyán-ügy, a bírák kényszernyugdíjazása, az adatvédelmi biztos megbízatásának megszüntetése, a házi pálinkafőzés, a SZÉP-kártya, az első kvótaügy és a nemzeti mobilfizetési rendszer monopóliuma kapcsán indított perben.

A szakportál azt is összegyűjtötte, a következő hónapokban milyen ügyekben foglalkozik a Bíróság Magyarországgal.

A felsőoktatási törvénnyel (lex CEU) kapcsolatban legkorábban nyár elején lehet ítélet, a civiltörvényről a BruxInfo forrásai szerint az év második felében, a menekültügyi szabályozásról valószínűleg csak jövőre. Ennél hamarabb, 2019 második felében már lehet döntés a menekültkvótákat érintő második perben is (ez amiatt indult, hogy Magyarország egyetlen menekültet sem fogadott be). A földtörvényről már 2-3 hónap múlva dönthetnek a bírák, a légszennyezettség miatt indított kötelezettségszegési eljárásban is inkább jövőre. Az Ausztria által kezdeményezett, Paks II állami támogatását vitató perben is tart még az írásbeli eljárás, itt csak jövőre lehet ítélet a BruxInfo szerint.

Ami pedig a kormány által indított pereket illeti: a kiküldött munkavállalókról szóló szabályozást vitató ügyben inkább jövőre dönthetnek, a Sargentini-jelentés megszavazásának körülményeit vitató keresetről is inkább 2020-ban.

 

További ügyekről a BruxInfo cikkében olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Marabu Féknyúz: Viktor és barátai

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Nem utazott el az Atlético Madrid a BL negyeddöntőjére

Megvan, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb az apartman a Balatonnál

Megvan, hol a legdrágább és hol a legolcsóbb az apartman a Balatonnál