szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak Bulgáriát és Görögországot előzzük, Románia előttünk. Az EU egyik legkorruptabb országa a miénk.

Idén is közreadta a Transparency International (TI) a világ országait a közszektor korrupciós kitettsége alapján rangsoroló Korrupciós Érzékelési Indexet. A legfrissebb rangsorban – amit az Index idéz – Magyarország egy helyet javított a 28 uniós államot vizsgáló listán, már nem utolsó előttiek, hanem hátulról a harmadikok vagyunk.

Hiába hangoztatja azt Orbán Viktor, hogy itthon nincs jelentős korrupció, hiszen a gazdasági mutatók folyamatosan javulnak, a helyzet rosszabb, mint ahogy azt a kormányfő láttatni szeretné.

Magyarország 2018-ban 46-pontot szerzett a 100-ból, ez egy pont javulást eredményez 2017-hez képest, az ország a huszonhetedikről a huszonhatodik helyre jött fel, Görögországot megelőzve. A görögök 3 pontot rontottak 2017-hez képest, ezért történhetett a helycsere.

Íme az uniós rangsor:

©

Számos olyan tényező van, ez a Világgazdasági Fórum 2018-as globális versenyképességi rangsorából is kiderül, amely rontja Magyarország megítélését a befektetők között, valamint teret ad a korrupciónak. Az állami intézményekben alacsony a bizalom, kétséges az igazságszolgáltatás függetlensége, gyenge a tulajdonjogok védelme.

Igaz azonban, Magyarország még ezzel együtt is vonzó lehet a befektető körében, akik beárazzák a korrupciót, ráadásul az, hogy növekszik a GDP, nem jelenti azt, hogy ne lenne korrupció. Jellemző Magyarországra az is, hogy a korrupció nem a szabályok ellenében, hanem a szabályok által valósul meg.

A TI azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezi ki, hogy 2020-tól jönnek a közigazgatási bíróságok. Rontja Magyarország korrupciós besorolását a média helyzete is, „a kormánypárthoz közel álló üzleti csoportok, oligarchák, sőt kormány-tisztségviselők médiapiaci bevásárlása jelenti a legnagyobb veszélyt a sajtószabadságra” – áll a jelentésben.

A legutóbbi felmérésről itt írtunk részletesen, a mostanit itt éri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

Jön a vezeték nélküli fejhallgató, amit fénnyel is lehet tölteni

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

A Ford Mondeónak vége, itt az új korszakot nyitó Evos

Hiába a nyitás, több mint százezer kisdiák maradhatott otthon

Hiába a nyitás, több mint százezer kisdiák maradhatott otthon