szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre érkezett meg az összes, a lakók háborognak Geszten.

Alaposan elmarasztalta jelentésében az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV) az ombudsman – szúrta ki az alapvető jogok biztosának honlapjáról a napi.hu. Székely László szerint az állami kukaholding hosszú időn keresztül nem tett eleget a negyedévenkénti számlázási kötelezettségének, ennek okáról és következményeiről pedig nem adott tájékoztatást az ingatlanhasználóknak.

"Így sorozatos mulasztásaival a társaság a jogbiztonság követelményével, ezen túl pedig az egészséges környezethez való joggal is kapcsolatos visszásságot okozott" – állapítja meg a jelentés.

Az ombudsman felkérte a hulladékgazdálkodásért felelős innovációs és technológiai minisztert és a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli minisztert is, vizsgálják ki, milyen okok vezettek, illetve vezetnek jelenleg is a számlázás elhúzódásához, valamint tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy az NHKV teljesíteni tudja kiszámítható számlázási kötelezettségét.

Az ombusmannak egy beadvány szerzője azt panaszolta, hogy Geszten a 2017-es szemétszállítási díj számlái jelentős késéssel és nagyjából egyszerre érkeztek meg, aminek kifizetése aránytalan terhet jelent a településen élőknek. A NHKV Zrt. a számlázás elmaradásának okát azzal magyarázta, hogy a hulladékot elszállító vállalkozástól nem kapta meg a megfelelő adatokat.

Az ombudsman szerint viszont a számla kibocsátása nem joga, hanem kötelezettsége az NHKV-nak. Megfelelő eszközök állnak a rendelkezésére akár ahhoz, hogy szankcionálja a mulasztó közszolgáltatót, akár ahhoz, hogy a hibás számlázásból eredő következményeket a közszolgáltatóra hárítsa.

"Az ingatlanhasználók semmi esetre sem lehetnek kárvallottai a közszolgáltató és a koordináló szerv közötti adatszolgáltatás során felmerülő vagy bármely más működési problémának" – írta Székely László.

A kukaholding szerint azonban minden rendben van a számlákkal. Tavaly decemberben jelentette be az állami társaság, hogy megkezdte az utolsó negyedéves, illetve elmaradt szemétszállítási számlák kiküldését az ügyfeleknek. Minden ügyfélnek kamatmentes részletfizetési kedvezményt biztosít a visszamenőleges számlák kifizetésére. Az elmúlt hónapokban viszont a gödöllői központú Zöld Híd Kft. robbantott botrányt azzal, hogy a központi holdingcégtől nem kap elegendő forrást, több Pest megyei településen felfüggesztette a szolgáltatást, és nem vitték el a szemetet.

Az önkormányzati tulajdonú Zöld Híd október 25-én jelentette be, nem viszi el a szemetet 116 településről, mert mert nem kapta meg az eddig elvégzett munkája fedezetét az NHKV-tól. Az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság (OKF) pedig október 31-én jelentette be, hogy visszavonásig a hulladék elszállítása szükségellátás keretében történik. Most már február van, de még mindig az OKF finanszírozza a cég havi működését, pedig a kormány szintén október végén az NHKV tőkehelyzetének rendezésére 26,4 milliárd forintot szavazott meg a költségvetésből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

A 24.hu szerint a súlyos hiányt kimutató mérleg leadása után szinte a teljes eddigi menedzsmentet elküldték a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től.

Gombából készít cipőt az Adidas

Gombából készít cipőt az Adidas

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában

Meghalt két ember egy valószínűleg önvezető Teslában