szerző:
hvg.hu

Az eddigi BBB- besorolás után BBB lett a Fitchnél Magyarország minősítése, azaz már nem a befektetésre ajánlott kategória legalján vagyunk.

Ahogy az várható volt, egy héttel a Standard&Poor's döntése után a Fitch Ratings is felminősítette Magyarországot. Az eddigi besorolás BBB- volt, ez jelentette a befektetésre ajánlott kategória legalsó szintjét, vagyis eddig épp nem bóvliban voltunk. Ez a 2016 óta tartó állapot most végetért, egy szinttel feljebb került a magyar gazdaság besorolása.

A hitelminősítő mostani döntése sokkal inkább presztízsszempontok miatt fontos, mint a gyakorlati hatások miatt. A befektetők általában akkor bíznak meg egy ország gazdaságában, ha a három nagy hitelminősítő közül legalább kettőnél nincs bóvliban, márpedig ez a magyar gazdaság esetében 2016 óta így van.

A döntés előzményeiről bővebben itt olvashatnak.

A döntés indoklásában azt írták: csökken az ország külső adósságállománya,  fokozatosan csökken az államadósság is, a költségvetési hiány pedig alig változik. Igaz, a Fitch elemzői szerint a kormány túl optimista, amikor a 2019-es és a 2020-as GDP-növekedést becslik.

Problémák azért így is vannak. Azt külön kiemelték az elemzők, hogy a 2018 végi törvénymódosításokkal – főleg azzal, hogy a közigazgatási bíróságok létrehozásával a bíróságok függetlenségét megkérdőjelezhetik – politikailag érzékeny ügyekbe állt bele a kormány, az ezek miatti nemzetközi vitákat 2020-ban a gazdaságunk is megérezheti. Azt nem tartják valószínűnek az elemzők, hogy a 7-es cikkelytől nagyon félnie kellene a kormánynak – a lengyelek és talán a románok is megvétózhatják az igazán súlyos büntetést -, de ha 2021-től kevesebb EU-pénz érkezne, az súlyosan hatna a magyar növekedésre.

A GDP-növekedés a 4,8 százalékos adattal valószínűleg a csúcspontot jelentette, a beruházások és a háztartások fogyasztása viszont továbbra is növekedhet a Fitch szerint. Kockázatot jelent, hogy az eurózóna és különösen Németország gazdasági növekedése lassabb tempóra válthat, márpedig Magyarország nyitott gazdaságként különösen érzékeny lenne a külső kereslet lassulására – írják.

A bankrendszer stabil az országban, a hitelezés növekszik és ez valószínűleg így is marad. A munkanélküliség az EU legalacsonyabbjai közé tartozik, ami azt is jelenti, hogy a cégek nyomás alatt vannak, emeljék a béreket - olvasható az elemzésben.

A következő időpont, amikor egy hitelminősítő ítéletet mond Magyarországról, májusban lesz, akkor a Moody's jelzi, hogy miként látja az ország helyzetét. Ez után - hacsak valami nagyon nagy baj vagy kiemelkedően jó esemény nem történik - mindhárom nagy cég még egyszer dönt idén a besorolásunktól: a Fitch és az S&P augusztusban, a Moody's októberben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Siker: pécsi mandulafa lett az év fája

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Népszavazás jöhet Horvátországban a nyugdíjkorhatár emelése miatt

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

Nincs elég műtőssegéd, elmaradtak a műtétek a Fiumei úti baleseti sebészeten

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

Habony egyik embere a szegedi egyetemen dolgozik

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Csak néhány órát volt Magyarországon az új-zélandi terrorista