szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel a vasárnapi bértárgyalások nem vezettek eredményre, hétfőn éjféltől újabb sztrájk várható a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumigyárában. A szakszervezeti szövetség szerint a Hankook vezetése lelki terrort alkalmaz, zsarolja a szakszervezeti tagokat. A cég ezt a mostani közleményében tagadja.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke, Székely Tamás egy vasárnapi sajtótájékoztatón közölte, hogy a vasárnap hajnali bértárgyalások eredménytelensége miatt hétfőn éjféltől újabb sztrájk várható a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi gumigyárában.

Székely szerint továbbra sem kész a kompromisszumra a Hankook vezetése, nem hiszik el, hogy a szakszervezet másodszor is képes arra, hogy megállítsa a termelést a gyárban a múltkori kétórás figyelmeztető sztrájk után.

A VDSZ-elnök hangsúlyozta, hogy "a munkáltató merev magatartása egyértelműen azt mutatja, hogy a Hankook Tire Magyarország Kft. képviselői a szakszervezetet negligálni akarják". A hétfői sztrájk Székely Tamás szerint már nemcsak a bérről fog szólni, hanem arról is, hogy miként viszonyul a Hankook vezetése a munkavállalókhoz. "Eddig is alkalmazták a listázást, a lelki terrort, a szakszervezeti tagok fenyegetettségét, és a zsarolást, miszerint nem jár majd a munkásszállás a sztrájkolóknak" - fogalmaz a VDSZ a közleményében.

A szakszervezeti szövetség álláspontja az, hogy a gyár vezetése pressziót alkalmaz a dolgozókkal szemben egy úgynevezett „munkáltatói tájékoztató”-val, amelyre a dolgozókat a műszak megkezdése előtt egy órával rendeli be.

A Hankook a vasárnap este kiadott közleményében visszautasítja a VDSZ-DGSZ vádjait. Mint írják: "nem igaz, hogy a cég megpróbálja megfélemlíti a munkavállalóit és pressziót vagy pszichikai nyomást alkalmaz. A törvény előírja a munkaidő percre pontos nyilvántartását, beleértve a távollétet és így a sztrájk esetét is. A vállalat éppen ezért nem érti a VDSZ felvetését."

A vállalat bejelenetette, hogy felkészült a holnapi sztrájkra, és a magyar törvényeknek megfelelően fog eljárni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!