szerző:
hvg.hu

Állatkínzás miatt börtönre ítéltek egy német állattartót, mert pokoli körülmények között tartotta a sertéseket. A hasonló esetek miatt bíróság elé kerülők eddig enyhébb büntetést kaptak Németországban. Az ítéletet meghozó bíró szerint ipari méretű pokol volt a telepen.

Három év szabadságvesztésre ítélt az ulmi bíróság egy nagyüzemi állattartót Németországban, a bíró az ítélet indoklásában ipari méretű pokolról beszélt – írja az agrarszektor.hu. Egyelőre nálunk nincs példa ilyen szigorú büntetésre, Magyarországon, haszonállatok esetében ősszel jelentettek fel egy tiszaföldvári sertéstartót. Németországban, úgy tűnik, most bekeményítettek, letöltendő börtönre ítélték a gazdálkodót. A bíró az ítélet indoklásában úgy fogalmazott, hogy ipari méretű pokol volt az állattartó telepen.

A merklingeni állattartó telepen több száz sertés pusztult el a tartási körülmények miatt, illetve többet a sérüléseik miatt kellett leölni. A telepen egyébként ezerkétszáz disznót tartott egy család túlzsúfolt ólakban, borzalmas higiéniai körülmények között, ahol emiatt nagy volt a mortalitás. Az is előfordult, hogy a német gazdálkodó kalapáccsal verte agyon az állatot. Bár a bíróság a gazda családtagjainak felelősségét is vizsgálta, de csak a családfőt ítélték el. A telepen felügyeletet ellátó állatorvos ellen is eljárást indítottak a nyomozás akadályozása miatt.

Az állatkínzást egy német állatvédő szervezet leplezte le, egy televíziós társaság közreműködésével felvételeket készítettek, ennek alapján tették meg a feljelentést. Őket is megbüntették az illetéktelen behatolás miatt, ezért 100 euró bírsággal sújtották a szervezet tagjait.

Többször is álltak már nagyüzemi állattartók bíróság előtt, de súlyos ítélet eddig még nem született Németországban. Most meghozták az első, súlyos elmarasztaló ítéletet. A letöltendő börtönbüntetés mellett a gazdát örökre eltiltották az állatok tartásától.

A fenti videót egy hete tette közzé a NÉBIH, egy Pest megyei illegális telepet mutatnak meg. Abban az esetben forgalmi korlátozást és a melléktermékek megsemmisítését rendelték el, de Magyarországon is egyre gyakrabban emelnek vádat állatkínzás miatt és az is előfordult, hogy szabadságvesztést szabtak ki büntetésül, ám azt többnyire végrehajtásukban felfüggesztik. Legutóbb Tiszaföldváron leplezett le egy haszonállattartót a telep egyik elbocsátott alkalmazottja. A férfi videofelvételeket készített a zsúfolt ólakról, ahol a tavaly nyári hőség idején több sertés is elpusztult, több állattetemet, a hatályos törvényeket figyelmen kívül hagyva földeltek el. Az ügyben közigazgatási eljárás és rendőrségi nyomozás is indult.

A területileg illetékes kormányhivatal már tavaly ősszel lezárta a tiszaföldvári ügyet, három évre eltiltották a sertéstartó tevékenységtől a telep működtetőjét, és egy sor szabálytalanság miatt bírságot is kiszabtak. A telepen megsértették az állatvédelmi, az állategészségügyi szabályokat, de az állati eredetű melléktermékek gyűjtésére, tárolására és szállítására vonatkozó szabályokat is. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal még ősszel feljelentést is tett állatkínzás és természetkárosítás miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Oroszország leállítja az ukrajnai olaj- és gépexportot

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Gergely Márton: A ti asszonyaitok, a Miasszonyunk

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Villám csapott az Akropoliszba, négyen megsérültek

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók