szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjút adott vasárnap reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak. A miniszterelnök a Fidesz tagságának felfüggesztéséről és az Európai Néppárttal való kapcsolatáról is beszélt.

Ismét nekiment Brüsszelnek Orbán Viktor, most a Vasárnapi újság című rádióműsorban bírálta a brüsszeli politikusokat.

„Időt nyertünk” – vágta rá Orbán, amikor arról kérdezték, hogyan értékeli az elmúlt hét történéseit. Mint ismert, szerdán azonnali hatállyal határozatlan időre felfüggesztették a Fidesz néppárti tagságát. A felfüggesztés részeként a Fidesz nem vehet részt a Néppárt ülésein, nem szavazhat, és jelölteket sem állíthat a pozíciókra.

„Ha onnan nézzük, hogy 13 párt kezdeményezte a Fidesz eltávolítását az Európai Néppártból, a végkifejlet elfogadhatónak mondható: mindenki időt nyert, a Néppárt is meg mi is. Majd az európai választások után eldöntjük itt a Fideszben, hogy mi jó Magyarországnak, a Néppárton belül kell-e folytatnunk, vagy valamiféle új pártszövetségben van a helyünk” – mondta, és megismételte, hogy ezek a pártok azért támadják őket, mert bevándorláspártiak, ő viszont meg akarják akadályozni a migrációt.

Orbán szerint sokfajta eszköz van egy ilyen belső vitában, ez pedig kétségkívül bonyolult helyzet volt.

Azt biztosan tudtuk, hogy minket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni. Ez mégiscsak egy ezeréves ország, egy olyan kormánypártról beszélünk, ami összességében a negyedik ciklusát tapossa, és egy olyan pártról beszélünk, ami az elmúlt három európai választáson a legsikeresebb európai párt volt. Tehát ha a vita oda jutott volna, hogy nem találunk megoldást, akkor felálltunk volna és mi lépünk ki. Én úgy ültem ott, hogy az egyik kezemben a már megírt, kilépésről szóló hivatalos nyilatkozat volt, a másik kezemmel pedig számoltam, hogy hogyan alakulnak éppen az erőviszonyok a teremben. Tudtuk, hogy mi vár ránk, évek óta ezek a pártok támadnak minket

– magyarázta.

A miniszterelnök hozzátette, hogy 2010 óta nem szolgai módon viselkedünk Brüsszellel szemben, hanem a nemzeti büszkeség vezérel minket. Egy felmérésre hivatkozva elmondta, hogy az emberek 62 százaléka gondolja úgy, hogy az EU vezetése nem képviseli megfelelően az európaiak érdekeit.

Orbán szerint a bevándorláspárti országok és azok vezetői nem adták fel azt az elképzelésüket, hogy átalakítsák Közép-Európát is. Magukat már átalakították, létrehozták a saját, kevert kultúrájú társadalmukat, azt állítja, az a törekvésük, hogy minden országot ilyenné alakítsanak. "Én állom a sarat ezekben a vitákban, szemrebbenés nélkül, a legdurvább konfliktusokat is vállalom, mert úgy gondolom, az igazság a mi oldalunkon van, mert nálunk van az erkölcsi előny" - mondta Orbán. "Van egy elképzelésünk a saját életünkről, de ezt nem akarjuk ráerőltetni a Nyugatra. Nekik is van egy elképzelésük a saját életükről, például bevándorláspártiak, kevert társadalmat akarnak, nem ítélik különösebben veszélyesnek a terrort és a közbiztonság romlását, de csak azért, mert egy ország nagyobb, vagy régebb óta tagjai az Európai Uniónak, nem mondhatják meg, hogy milyenné váljunk" - mondta a miniszterelnök.

Rázhatja itt az öklét akárki, meg tapsolhat akármelyik parlamenti képviselők gyülekezete, Magyarország nem fog engedni abból az alapvető jogából, amiből ezer éve nem enged, a magyar emberek fogják eldönteni, hogy mi történjen Magyarországon” – mondta.

Orbán szerint a brüsszeli politikusok nagyon messzire vannak tőlünk, és nem csak a földrajzi távolságra gondolt: szerinte fölöttünk vannak, az ő lábuk nem ér le a földre, ők egy brüsszeli buborékban élnek, mindig együtt vannak, a saját nyelvükön beszélnek, ez egy brüsszeli bürokrata elit, amely elvesztette a kapcsolatát a valósággal, a tényleges politikai, gazdasági, társadalmi élettel, ami itt zajlik a tagállamok földszintjén. „Nekünk nem szabad megijednünk attól, hogy ezek a brüsszeli bürokraták ebben a burokban jól átgondolnak mindent, elegáns, okos nyelvezetet alkalmaznak és ilyen látványos, de valójában sunyi módon akarják ránk kényszeríteni, azt, amit ők, ott a fejünk fölött kigondoltak Brüsszelben.” Orbán szerint nem hagyhatjuk, hogy a brüsszeli buborék minket is elemeljen a Földtől.

"Mi nem vagyunk hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál, ha az a magyaroknak nem jó" - jelentette ki. Kifejtette, hogy bár Brüsszel 2010-ben megszorításokat követelt, a magyar kormány válaszképpen hazaküldte az IMF-et és adót csökkentett. Aztán azt akarták - folytatta -, hogy "a bankok a devizahiteleket százszorosan bevasalhassák az embereken", ám a kormány ehelyett elszámoltatta a bankokat. Brüsszel magas rezsit is akart, Magyarország ehelyett rezsicsökkentést vezetett be - tette hozzá.

"Aztán azt mondták, engedjük be a migránsokat, mi meg kerítést építettünk. Aztán most azt mondták, hogy fogadjuk vissza a migránsokat, mi meg nem vagyunk hajlandóak elfogadni a kötelező betelepítési kvótát" - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök hozzátette: egy hosszabb küzdelem előestéjén vagyunk, a kérdés, hogy a magyar emberek bele tudnak, valamint bele akarnak-e szólni ebbe a vitába. Most is az a jó recept, amit a korábbi konfliktusok idején alkalmaztunk: el kell menni a választásokra, és meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta balra húzódó és tolódó pártok és Soros György-féle civil szervezetek egy irodában eldönteni, hogy mi történik Magyarországon és mi történik Európában."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Könnyen elbukhat az Európai Bizottság terve a vakcinaútlevelekről - részben Magyarország miatt

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk